Postupak protiv Britanije zbog neimenovanja kandidata za komesara EK-a

Ursula von der Leyen, EU, Evropska komisija, Evropski parlament
Prema pravilima Evropske unije, sve članice trebale bi predložiti jednog komesara (EPA)

Evropska komisija je poslala u četvrtak Velikoj Britaniji službeno pismo upozorenja čime je pokrenula postupak protiv nje zbog kršenja prava EU-a jer nije predložila kandidata za komesara Komisije.

“Vlasti Ujedinjene Kraljevine imaju rok najkasnije do petka 22. novembra do kada trebaju iznijeti svoje stajalište. Tako kratki rok je opravdan činjenicom da nova Komisija treba čim prije preuzeti dužnost”, kaže se u priopćenju Komisije, prenosi Hina.

Prema pravilima EU-a, svaka zemlja članica ima pravo i obavezu imati komesara u Europskoj komisiji.

S obzirom da je Velikoj Britaniji produljen ostanak u EU-u do 31. januara sljedeće godine, ona bi također trebala imati komesara.

Stoga je Ursula von der Leyen tražila od Londona da pošalje prijedlog kandidata za komesara koji bi mogao proći saslušanje u Evropskom parlamentu prije glasanja na plenarnoj sjednici 27. novembra.

No, Velika Britanija obavijestila je Brisel da neće predložiti svog kandidata za komesara u budućem sastavu Evropske komisije dok ne bude formirana nova vlada, poslije izbora 12. decembra, javlja Reuters i napominje da su, prema pravilima Evropske unije, sve članice trebale predložiti jednog komesara, prenosi Tanjug.

Pravni problemi

Očekivalo se da će taj potez najvjerovatnije razljutiti partnere Evropske unije s obzirom na to da blok želi da nova Evropska komisija s Ursulom von der Leyen na čelu stupi na funkciju 1. decembra.

London se u vezi sa svojom odlukom pozvao na opće smjernice za izbore iz britanskog kabineta da vlada ne bi trebala predlagati kandidate za istaknute međunarodne funkcije, uključujući i evropske institucije, tokom izbornog perioda.

Briselski portal Politico ocjenjuje da bi se zbog takve odluke Londona Brisel mogao naći pred pravnim problemima, kao i da postoji mogućnost daljnjeg odgađanja stupanja nove Evropske komisije na funkciju.

Izvor: Agencije