Papa: Tehnološke kompanije odgovorne za sigurnost djece na internetu

Papa: 'Investitori i menadžeri da ostanu odgovorni kako dobrobit maloljetnika i društva ne bi bila žrtvovana radi profita' (EPA)

Papa Franjo rekao je u četvrtak da investitori i čelnici tehnoloških kompanija moraju biti odgovorni za sigurnost djece na internetu te da im profit ne bi trebao biti ispred sigurnosti djece.

Papa se obratio na početku vatikanske konferencije “Promocija digniteta digitalnog djeteta”, na kojoj su sudjelovali predstavnici Applea, Googlea i Facebooka, kao i grupe za zaštitu djece te pravosudni i policijski zvaničnici.

“Kompanije koje pružaju (internetske) usluge dugo su sebe smatrale običnim opskrbljivačima tehnoloških platformi koje nisu ni pravno ni moralno odgovorne za način njihovog korištenja”, rekao je papa, prenosi Hina, pozivajući se na izvještaj Reutersa.

“Potrebno je osigurati da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako dobrobit maloljetnika i društva ne bi bila žrtvovana radi profita”, dodao je.

Bolno i tragično iskustvo Crkve

Dalje je rekao da zbog “bolnog i tragičnog iskustva” s vlastitom krizom sa seksualnim zlostavljanjem Crkva ima “odgovornost, uz dugoročnu viziju, pristupiti tim pitanjima”.

Prošlog mjeseca Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija zatražile su od Facebooka da suspendira planove za šifriranje poruka posredstvom te aplikacije, kreavši da bi to moglo otežati borbu protiv zlostavljanja djece i terorizma.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg kazao je da je “optimističan” u vezi sa sposobnošću Facebooka da identificira predatore istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

“Neće biti moguće garantirati sigurnost maloljetnika u digitalnom svijetu bez potpune uključenosti kompanija iz ovog sektora te bez potpune svijesti o moralnim i društvenim posljedicama upravljanja njime i njegovog funkcioniranja”, rekao je papa.

Agencija podsjeća da je u septembru Vatikan ugostio predstavnike raznih kompanija iz Silicijske doline, dobitnike Nobelove nagrade i stručnjake za kibernetiku kako bi raspravljali o etici umjetne inteligencije.

Izvor: Agencije