Moldavija dobila novu prorusku manjinsku vladu

Predsjednik Moldavije Igor Dodon predložio je bivšeg ministra finansija Iona Chicua za budućeg premijera, što je Parlament odobrio (EPA)

Parlament Moldavije izglasao je danas povjerenje novoj manjinskoj vladi Socijalističke partije.

Socijalisti, koji imaju samo 36 od 101 mjesta u parlamentu, formirali su vladu zahvaljujući podršci 27 zastupnika Demokratske stranke, koju je osnovao oligarh u egzilu Vlad Plahotnjuk, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Novu vladu vodit će tehnokrat Ion Chicu, bivši ministar finansija, koji nije član Socijalističke partije, a koga je predložio predsjednik Moldavije Igor Dodon.

Prethodna moldavska vlada pala je 12. novembra nakon što nije dobila povjerenje Parlamenta.

Reuters je ranije iznio analizu po kojoj Moldaviji s novom vladom prijeti veća nestabilnost, samo pet mjeseci nakon što je sada već bivša premijerka Maia Sandu došla na čelo vlade, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Nestala milijarda dolara

Sandu je formirala labavu koaliciju sa Socijalističkom partijom, ali je ta veza “pukla” zbog predloženih reformi u vezi s izborom državnog tužioca.

“Danas ne samo što je iznevjerena vlada koja brani interese naroda nego i svi građani koji se nadaju da će pravda biti zadovoljena, a njihovi život bolji”, napisala je Sandu u utorak na Facebooku nakon što joj Parlament nije izglasao povjerenje.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti.

Ta zemlja između Ukrajine i Rumunije s 3,3 miliona stanovnika ima teškoće da izađe iz političkih kriza, koje je redovno pogađaju zbog političko-finansijskih skandala nakon otkrića nestanka milijarde dolara iz kasa tri državne banke 2016.

Izvor: Agencije