Moldavija: Bivši ministar finansija predložen za premijera

Predsjednik Igor Dodon predložio Iona Chicua za budućeg premijera Moldavije (EPA)

Predsjednik Moldavije Igor Dodon predložio je bivšeg ministra finansija Iona Chicua za budućeg premijera.

Chicu sada ima 15 dana za formiranje vlade, koju potom treba potvrditi Parlament, prenosi Tanjug.

Ako Chicu ni bilo koji drugi kandidat ne mogu formirati vladu koja ima podršku Parlamenta u roku od 90 dana, raspisuju se drugi izbori.

Moldavska vlada je pala u utorak, nakon što nije u Parlamentu prošla glasanje o povjerenju.

Prijetnja za novu nestabilnost

Reuters analizira da Moldaviji poslije ovog čina prijeti veća nestabilnost, samo pet mjeseci nakon što je premijerka Maia Sandu došla na čelo vlade, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Vlada je dobila povjerenje 63 zastupnika, dok je 101 podržao prijedlog o nepovjerenju vladi, koji su podnijeli socijalisti, koalicioni partneri Sandu.

Sandu je formirala labavu koaliciju sa Socijalističkom partijom, ali je ta veza “pukla” zbog predloženih reformi o izboru državnog tužioca.

“Danas ne samo što je iznevjerena vlada koja brani interese naroda, već je iznevjeren i svaki građanin koji se nada da će pravda biti zadovoljena, a njihovi životi biti bolji”, napisala je Sandu u utorak na Facebooku.

Arena između Zapada i Rusije

U govoru prije glasanja, Sandu je hvalila antikorupcijske napore vlade, napomenuvši da je malo vremena provela na funkciji i da to nije bilo dovoljno za velike promjene.

“Građani nisu očekivali čuda za pet mjeseci. Oni shvataju i cijene odgovornu vladu, koju čine pošteni ministri, koji su došli na to mjesto da bi život ljudi bio bolji”, kazala je Sandu, bivša savjetnice Svjetske banke, koja se školovala na Harwardu.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, suočena je s korupcijom i političkom nestabilnošću.

Ta zemlja je bila arena rivalstva Zapada i Rusije od kako je proglasila nezavisnost poslije raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Izvor: Agencije