London odložio objavljivanje izvještaja o Rusiji

Zastupnici opozicije, među kojima i ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry, tvrde kako je u pitanju zavjera (EPA)

Vlada Velike Britanije odbila je objaviti izvještaj koji je istraživao miješanje Rusije u njen demokratski proces, uprkos pozivima da se izvještaj objavi prije općih izbora zakazanih za 12. decembar.

Izvještaj parlamentarnog Odbora za obavještajne poslove i sigurnost sačinjen je prije više meseci, a predsjednik Odbora je izjavio kako je dokument spreman za objavljivanje, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

Odlaganje podstiče sumnju kako bi izvještaj mogao biti štetan za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi VOA.

U izvještaju su navedeni rezultati istrage o optužbama da se Moskva pokušala umiješati u britanske demokratske procese, uključujući referendum o napuštanju Evropske unije 2016. i opće izbore 2017. godine.

Izvještaj je završen u martu, ali je vlada odložila njegovo objavljivanje do poslije izbora.

“U nedostatku izvještaja, zbog odlaganja, glasine i nagađanja se šire”, kaže Andrew Foxall, stručnjak za Rusiju u Društvu “Henry Jackson”.

Opozicija: U pitanju je zavjera

Postoji mogućnost kako bi izvještaj mogao naglasiti vezu Rusije i vladajućih konzervativaca, koji odbacuju tvrdnje da bi izvještaj mogao biti neprijatan.

“Nema dokaza koji bi sugerirali da su Rusija ili Kremlj bili uspješno angažirani u miješanje u naš izborni proces”, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Christopher Pincher.

Britanska vlada naglašava kako se čeka da izvještaj prođe sigurnosnu provjeru, ali predsjedavajući Odbora koji ga je sačinio Dominic Grieve kaže kako je izvještaj već dobio dozvolu za objavljivanje.

Zastupnici opozicije, među kojima i ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry, tvrde kako je u pitanju zavjera.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson odbacio je sumnje da je izvještaj štetan za njegovu stranku i najavio kako će biti objavljen poslije izbora.

Izvor: Agencije