Italijanska vlada proglasila vanredno stanje u Veneciji

Trg Svetog Marka, jedan od najnižih dijelova grada najgore je pogođen (EPA)

Italijanska vlada je proglasila u četvrtak vanredno stanje u Veneciji kako bi se brzo osigurali fondovi za saniranje štete koju je načinila najveća plima u posljednjih 50 godina.

Vlada je na popodnevnom sastanku odobrila posebnu uredbu u okviru koje su uključene prve mjere čiji je cilj pomoć u oporavku grada, prenio je Tanjug agenciju AP.

Više od 80 posto grada koji pripada svjetskoj baštini UNESCO-a bilo je pod vodom kada je plima bila najjača.

Italijanski premijer Giuseppe Conte opisao je poplavu kao “udarac u srce naše zemlje”.

On je rekao da će vlada djelovati brzo kako bi osigurala sredstva i resurse.

“Boli me što je grad toliko oštećen, umjetnička baština ugrožena, komercijalne aktivnosti na koljenima”, napisao je na Facebooku Conte, koji je posjetio regiju kasno u srijedu navečer.

On je rekao da će vlada ubrzati izgradnju strukturalne odbrane grada, misleći posebno na takozvani Moseov projekat – hidraulički sistem barijere za zaštitu lagune u slučaju porasta nivoa mora i zimskih oluja.

Trajni trag

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro okrivio je klimatske promjene za najviši nivo vode u više od 50 godina ove sedmice, rekavši da je utjecaj veliki i da će ostaviti trajni trag.

Trg Svetog Marka, jedan od najnižih dijelova grada najgore je pogođen.

Brugnaro je rekao da je poznata Bazilika svetog Marka pretrpjela ozbiljnu štetu.

Kripta na historijskom spomeniku u utorak je potpuno preplavljena i postoji bojazan da su stubovi bazilike možda strukturalno oštećeni.

Gradonačelnik Venecije je istakao da se šteta mjeri u stotinama miliona eura.

Veneciju čini više od 100 otoka unutar lagune kraj sjeveroistočne obale Italije.

Na otoku Palestrina dvije osobe su izgubile život, jedan muškarac kada je pokušavao da pokrene pumpu u svom poplavljenom domu i još jedna osoba za koju se ne navodi kako je nastradala.

Izvor: Agencije