Evropljani osudili sjevernokorejske raketne probe

Tri evropske države su navele kako sjevernokorejske probe podrivaju regionalnu sigurnost (EPA)

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su osudile više desataka proba balističkih raketa koje je Sjeverna Koreja izvela od maja.

Iz Berlina, Pariza i Londona pozivaju zvanični Pjongjang da se angažira u “suštinskim pregovorima” sa Sjedinjenim Američkim Državama o svom nuklearnom i raketnom programu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Tri evropske države su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda navele kako sjevernokorejske probe podrivaju regionalnu sigurnost i krše jednoglasno usvojene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Traže se konkretni koraci

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su izdale zajedničko saopćenje nakon što je njemački ambasador pri UN-u Christoph Heusgen, na sastanku iza zatvorenih vrata, obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a o primjeni sankcija Sjevernoj Koreji.

U saopćenju su pozvali Sjevernu Koreju da poduzme “konkretne korake” u novim pregovorima s Washingtonom, “u cilju odustajanja od svog oružja za masovno uništenje i raketnih programa na potpun i provjerljiv način”.

Diplomatski napori su uglavnom u zastoju od kako je drugi samit predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una u februaru doživio neuspjeh.

Izvor: Agencije