Četvero mrtvih i deseci povrijeđenih na protestima u Bagdadu

Snage sigurnosti koriste bojevu municiju, metke presvučene gumom i suzavac (Reuters)

Najmanje četiri osobe ubijene su u četvrtak, a više od 50 ih je ranjeno kada su iračke snage sigurnosti pokušale gurnuti demonstrante ka njihovom glavnom kampu u centralnom dijelu iračke prijestonice Bagdada, saopćili su policijski i ljekarski izvori.

U četvrtak ujutro tri demonstranta poginula su kada su ih kanisteri suzavca pogodili direktno u glave, dok je četvrti u bolnici podlegao od rana zadobijenih od topovskog udara koji su ispalile snage sigurnosti.

Snage sigurnosti, javlja Reuters, pozivajući se na svog kamermana, koriste bojevu municiju, metke presvučene gumom i suzavac kako bi rastjerale stotine demonstranata koji su se okupili kod trga Tahrir.

Najmanje polovina povrijeđenih učesnika protesta ima povrede od bojeve municije, navode policijski i ljekarski izvori.

Drugi se žale na probleme zbog suzavca ili povrede od metaka presvučenih gumom.

Traži se odlazak vladajuće elite

Trg Tahrir centar je protesta protiv iračkih vlasti koji sedmicama potresaju tu državu.

U četvrtak su snage sigurnosti povećale korištenje suzavca i metaka nakon dvodnevnog relativnog mira.

Više od 300 ljudi ubijeno je od početka protesta u Bagdadu i na jugu države od početka oktobra, a koji su rezultat nezadovoljstva ekonomskim teškoćama i korupcijom.

Vlada premijera Adela Abdula Mahdija preduzela je mjere kako bi pokušala suzbiti nemire, uključujući donacije siromašnima i stvaranje novih poslova za studente nakon završetka studija.

No, vlasti nisu uspjele odgovoriti na sve veće zahtjeve demonstranata, koji sada traže promjene iračkog sektaškog političkog sistema i odlazak kompletne vladajuće elite.

Izvor: Agencije