Policijski pas otkrio rekordnu količinu heroina u Sloveniji

Pošiljka, čija se ulična vrijednost procjenjuje i do 87 miliona eura, bila je adresirana na jednu kompaniju u Budimpešti (EPA)
Pošiljka, čija se ulična vrijednost procjenjuje i do 87 miliona eura, bila je adresirana na jednu kompaniju u Budimpešti (EPA)

Slovenačka policija i carinici oduzeli su 730 kilograma heroina u luci Kopar, što je najveća količina zaplijenjenog heroina u historiji Slovenije.

Pošiljka, čija se ulična vrijednost procjenjuje i do 87 miliona eura, bila je adresirana na jednu kompaniju u Budimpešti, a otkrio je policijski pas, saopštila je policija, objavila je STA, prenosi Tanjug.

Slovenska novinska agencija navodi da je druga u teretu, koji je u Kopru nakon skeniranja ocijenjen sumnjivim, bila skrivena u kontejneru sa 437 rolni polietilenske folije.

Policija je u njemu otkrila 1.421 paketa sa heroinom, ukupne težine 730 kilograma, što je u posljednjih 30 godina najveća količina te opasne droge otkrivena u Sloveniji.

Kontejnera sa drogom došao iz Irana

Slovenske vlasti odmah su obavijestile kolege iz Mađarske i tada je otkriveno da je kriminalna grupa iz Mađarske organizovala prevoz kontejnera sa drogom iz Irana, namijenjenog mađarskoj kompaniji.

Analizom droge utvrđeno je da se radi o heroinu visoke čistoće, mješavini sa 70 posto čistog heroina za koju bi se po uličnim cijenama u Evropi moglo dobiti od 65 do 87 miliona eura, navodi STA.

Dalje se ističe da je u koordinaciji sa mađarskom policijom donijeta odluka za „kontrolisanu pošiljku“, što znači da je nakon otkrivanja droge dopušteno da dio paketa završi ciklus otpreme, odnosno da stigne na odredište.

Pošiljka je 5. novembra stigla u Mađarsku gdje ju je preuzeo 47-godišnji muškarac i odnio u skladište iznajmljeno na njegovo ime.

Kako se navodi, muškarac je uhapšen i u njegovoj kući je pronađeno oko 90.000 eura.

Za sada se ne zna da li je uhapšeni muškarac djelovao sam, ali se pretpostavlja da je on bio samo jedan iz organizovane kriminalne grupe.

Policija je navela i da je u Sloveniji sve veći broj građana koji se bave krijumčarenjem narkotika – heroina iz Turske i kokaina iz Južne Amerike.

Izvor: Agencije


Povezane

Grupa starosjedilaca na jugozapadu Kolumbije obećala je da će uništiti ilegalne usjeve za proizvodnju droge, uprkos povećanom riziku od nasilja. Zbog toga je petero njihovih vođa ubijeno. Vlasti kažu da su ih ubile naoružane grupe koje zarađuju na trgovini drogom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO