Policija tvrdi da je Hong Kong na ivici potpunog kolapsa

Novi sukobi izbili su dan nakon što je policija pucala na jednog učesnika protesta, dok je jedan čovjek posut benzinom i zapaljen (EPA)

Hong Kong se priprema za nove sukobe, jer antivladini demonstranti treći dan zaredom planiraju paralizirati dijelove azijskog finansijskog čvora, a dijelovi javnog prevoza, škole i mnoga preduzeća bit će zatvoreni nakon eskalacije nasilja.

Policija je ispalila suzavac dok su aktivisti palili vozila, bacali benzinske bombe na policijsku stanicu i voz u podzemnoj željeznici te provalili u tržni centar, prenosi Reuters.

Novi sukobi izbili su dan nakon što je policija pucala na jednog učesnika protesta, dok je jedan čovjek posut benzinom i zapaljen, što je među najgorim nasilnim incidentima u Hong Kongu u posljednjih više desetljećaa, prenosi Glas Amerike, piše Tanjug.

Više od 1.000 demonstranata, mnogi s maskama, izašlo je na ulice drugi dan zaredom u finansijskoj četvrti, a blokirani su i putevi oko nekih od najviših solitera u gradu i najskupljih nekretnina.

‘Društvo gurnuto na ivicu kolapsa’

Nakon što su protesti završeni, policija je ispalila suzavac na demonstrante, koji su se odbili razići, a uhapšeno je više od deset osoba, prenosi AP.

Mnoge podzemne i željezničke stanice zatvorene su nakon što su demonstranti blokirali putničke brodove i napali vozove.

Nastava je obustavljena na univerzitetima, a roditeljima je savjetovano da ne puštaju djecu napolje.

Policija je saopćila da su maskirani “buntovnici” počinili “luđačka” djela, da su bacali smeće i bicikle na prugu podzemne željeznice i na vozove te da su zaustavili saobraćaj u bivšoj britanskoj koloniji.

Na jednom videosnimku se vidi kako aktivisti sa nadvožnjaka bacaju teške objekte na automobile.

“Naše društvo je gurnuto na ivicu potpunog kolapsa”, saopćio je na konferenciji za novinare visoki policijski zvaničnik Kong Wing-cheung, aludirajući na dvodnevno nasilje.

Sukobi su izbili i na nekoliko drugih mjesta, kod Gradskog i Kineskog univerziteta, gdje su učesnici protesta bacali “Molotovljeve koktele” i cigle na policiju.

Policajci su ispalili suzavac i gumene metke na demonstrante.

Kina demantira optužbe zapadnih zemalja

Studenti sa šljemovima i gas maskama podigli su barikade oko Gradskog univerziteta, dok su aktivisti postavili cigle i “Molotovljeve koktele” na mostove i druge prilaze.

Građani izlaze na proteste od juna, zbog, kako vjeruju, miješanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantirane u okviru pravila “jedna zemlja, dva sistema”, uspostavljenog poslije povratka kineske uprave 1997. godine.

Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mjere, usmjerene protiv učesnika protesta.

Kina demantira optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, među kojima su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, podstiču nemire.

Washington je u ponedjeljak osudio “neopravdanu upotrebu smrtonosne sile” u Hong Kongu i pozvao policiju i civile da rade na smirivanju situacije.

Izvor: Agencije