Papa: Jevreji ne smiju biti progonjeni

Istraživanje EU-a pokazalo je da je više od trećine evropskih Jevreja razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se ne osjećaju sigurnima (EPA)
Istraživanje EU-a pokazalo je da je više od trećine evropskih Jevreja razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se ne osjećaju sigurnima (EPA)

Papa Franjo u srijedu je osudio antisemitizam, u vrijeme zabrinutosti zbog porasta antisemitizma u Europi.

“Židovi su mnogo patili kroz povijest”, rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra, pri čemu je osudio “brutalnosti” holokausta, prenosi Hina.

“Svi smo bili uvjereni da je s time gotovo. No, danas ponovno vidimo progone Židova ovdje i tamo. Braćo i sestre, to nije ljudski ili kršćanski. Židovi su naša braća i oni ne smiju biti proganjani. Razumijete?”, rekao je papa.

Ovog je mjeseca 89-godišnjoj talijanskoj senatorici Liliani Segre, koja je preživjela holokaust, pružena policijska zaštita nakon što su joj krajnji desničari prijetili smrću putem društvenih mreža.

Papa Franjo u ožujku ove godine ocijenio je da je antisemitizam dio vala “pokvarene mržnje”, koji je zahvatio neke zemlje te pozvao sve da budu na oprezu u vezi s time.

Antisemitski osjećaji grijeh

Također je tada istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje jer dijele naslijeđe sa Židovima.

“Veoma me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja”, kazao je papa, kako je prenijela Hina.

“Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama.”

Naglasio je da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena i potpuna proturječnost.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni početkom godine pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u posljednjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO