Diplomate u Kongresu: Trump vršio pritisak na Ukrajinu da bi ostvario korist

Trump tvrdi da od ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog nije tražio nikakvu "uslugu za uslugu" (EPA)

Javna saslušanja svjedoka u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa počela su danas u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a, a dvojica američkih diplomata svjedočila su da je šef Bijele kuće vršio pritisak na Ukrajinu da bi ostvario političku korist.

Na pitanja pravnih zastupnika i predstavnika u Kongresu, najviši diplomatski predstavnik SAD-a u Ukrajini William Taylor, rekao je da su postojala dva kanala američke politike prema Ukrajini, regularni i neregularni, prenosi Tanjug, pozivajući se na pisanje Glasa Amerike.

„Ja sam radio na regularnom, podršci SAD-a u borbi Ukrajine protiv korupcije. Taj kanal je odgovoran za vanjsku politiku SAD-a prema Ukrajini. Istovremeno, susreo sam se sa neformalnim kanalom američke politike koji je uključivao Kurta Volkera, Gordona Sondlanda, Ricka Perrya, Micka Mulvaneya i Rudolpha Giuliania “, kazao je Taylor.

‘Usluga za uslugu’

On je naveo da mu je sredinom jula „postalo jasno“ da je sastanak koji je želio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uslovljen istragom o poslovanju sina Trumpovog rivala Joe Bidena i miješanju Ukrajine u američke izbore, i da je taj uslov postavljen preko neregularnog kanala i Giuliania, advokata predsjednika SAD-a.

„Poslije sam saznao da je došlo do obustave isplate vojne pomoći Ukrajini. To nas je iznenadilo jer su se Ukrajinci borili protiv Rusije i računali na podršku SAD-a. Rečeno je da je direktiva došla od predsjednika. Tada sam shvatio da se politika vodi neregularnim kanalom“, rekao je Giuliania.

On je veoma detaljno i hronološki opisivao svoje razgovore sa zvaničnicima Trumpove administracije i kako su eksplicitno govorili o principu „usluga za uslugu”.

„Ambasador u EU Gordon Sondland rekao mi je da Trump želi da Zelenski javno kaže da je počeo istragu o ocu i sinu Biden i da sve zavisi od toga, ne samo sastanak u Bijeloj kući, već i isplata vojne pomoći. Sondlandu sam rekao da Trump mora više da poštuje stranu državu i da odustane od svojih zahtjeva”, naveo je Taylor.

Glas Amerike piše da je savjetnik američkog državnog sekretara George Kent govorio o svojoj karijeri i pokušajima Rudolpha Giuliania da vodi „prljavu“ kampanju protiv američkih zvaničnika u Ukrajini.

„Bilo je iznenađujuće i veoma loše da vidimo neke Amerikance kako se udružuju sa korumpiranim zvaničnicima u Ukrajini i napadaju druge američke zvaničnike koji vjerno služe svojoj zemlji“, rekao je Kent.

On je kazao da SAD ne treba da traže od drugih zemalja da se miješaju u izbore i da sprovode istrage o političkim protivnicima onih na vlasti, jer to ugrožava vladavinu prava.

Taylor i Kent su ranije ukazali da je Trump vršio pritisak na Zelenskog da otvori istragu o Joe Bidenu, bivšem potpredsjedniku SAD-a i mogućem kandidatu demokrata na predsjedničkim izborima 2020. godine, prije nego što Ukrajini bude odobrena vojna pomoć od 391 milion dolara, koje je Kijev želio za potrebe borbe protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se danas povodom početka javnih svjedočenja u istrazi o njegovom opozivu i poručio građanima da se bori za njih i da neće dozvoliti da ga zaustave.

Na snimku koji je objavila Bijela kuća na Twitteru, Trump navodi da „demokrate žele da oduzmu oružje, zdravstvo, slobodu i pravo glasa i da je to najveća prevara u historiji američke politike“.

„Pokušavaju da me zaustave, jer se borim za vas. Nikada to neću dozvoliti“, rekao je Trump, prenosi Tanjug.

Počela prva saslušanja

Prva javna saslušanja svjedoka u istrazi o opozivu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa počela su u srijedu.

Agencija dpa podsjeća da demokrati u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a pojačavaju kampanju protiv Bijele kuće, koja je, kako tvrde, zloupotrijebila ovlasti.

Zastupnici su danas počeli sa ispitivanjem dvojice diplomata koji su izrazili sumnje da je Trump uvjetovao pomoć Ukrajini u zamjenu za pokretanje istrage protiv političkog suparnika Joea Bidena, ujedno i najvjerovatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

Prvi koji su dali iskaz su William Taylor, vršilac dužnosti ambasadora u Ukrajini, te George Kent, karijerni diplomat, prenosi Hina.U petak bi javno trebala svjedočiti Marie Yovanovitch, bivša ambasadorica u Kijevu.

Ona je smijenjena ove godine jer je, navodno, odbila sarađivati s Trumpovim privatnim advokatom Rudyjem Giulianijem.

Dug spisak svjedoka

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a objavio je i spisak ljudi koji će u istrazi o opozivu Trumpa svjedočiti i sljedeće sedmice.

Na tom su spisku Alexander Vindman, zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jennifer Williams, pomoćnica potpredsjednika Mikea Pencea, bivši posebni američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tim Morrison; svi će oni svjedočiti 19. novembra.

Dan kasnije na pitanja zastupnika odgovarat će američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland, zamjenica ministra odbrane Laura Cooper i zamjenik državnog sekretara David Hale.

Bivša zvaničnica Vijeća za nacionalnu sigurnost Fiona Hill iskaz će dati 21. novembra.

Izvor: Agencije