Parlament Katalonije usvojio Rezoluciju o samoodređenju

Ustavni sud Španije upozorio je da bi usvajanje rezolucije suprotne Ustavu Španije moglo imati 'kaznene posljedice' (EPA)
Ustavni sud Španije upozorio je da bi usvajanje rezolucije suprotne Ustavu Španije moglo imati 'kaznene posljedice' (EPA)

Katalonski regionalni parlament izglasao je u utorak Rezoluciju kojom je katalonskoj vladi dao odobrenje za nastavak procesa otcjepljenja Katalonije od Španije.

Ranije je Ustavni sud Španije upozorio da bi usvajanje rezolucije suprotne Ustavu Španije moglo imati “kaznene posljedice”, prenosi Hina.

Na prijedlog antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koja traži trenutnu uspostavu “Republike Katalonije”, predsjednik katalonskog Parlamenta Roger Torrent, i sam zagovornik nezavisnosti, odobrio je glasanje.

U tekstu se spominje “konkretno izvršenje prava na samoodređenje”.

Vlada tvrdi da ima mandat naroda

Za rezoluciju su glasale članice koalicijske vlade Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat) te CUP, s kojim imaju 72 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu.

Protiv su bile stranke koje podržavaju cjelovitost Španije, koje su odbile glasati.

Rezolucija nije obavezujući dokument, ali je ona simbolično uporište katalonskoj vladi, koja tvrdi da ima mandat naroda, odnosno birača za nastavak puta prema nezavisnosti.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u oktobru da namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti do kraja svog mandata, koji istječe u decembru 2021, ali nije precizirao kada i kako.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017, koji je bio zabranio Ustavni sud Španije, rekao je u oktobru iz zatvora da bi novi referendum trebalo održati kada zagovornici nezavisnosti skupe dovoljnu podršku u društvu za to.

U španskom parlamentu 23 zastupnika

Na parlamentarnim izborima u Španiji, održanim u nedjelju, stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije osvojile su u toj autonomnoj zajednici na sjeveroistoku 47 posto glasova.

Tako su dobile 23 zastupnika, a stranke za cjelovitost Španije 25 zastupnika u Parlamentu Španije s 350 mjesta.

Katalonija, u kojoj živi približno 7,5 miliona stanovnika, od 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju i bolnice, a katalonski jezik službeni je u tamošnjim institucijama.

Centralna vlada Španije u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Izvor: Agencije


Povezane

Socijalistička radnička stranka Španije dobila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, četvrtim u samo četiri godine. Preliminarni rezultati pokazuju da će i nakon ovih izbora biti teško formirati vladu jer nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da uspostavi parlamentarnu većinu. Rast je zabilježila konzervativna Narodna stranka, druga najveća u zemlji, dok je krajnje desna […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO