Evo Morales napustio Boliviju

Evo Morales je podnio ostavku u nedjelju, nakon što ga je na to pozvala vojska (EPA)
Evo Morales je podnio ostavku u nedjelju, nakon što ga je na to pozvala vojska (EPA)

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales napustio je zemlju nakon što je u Meksiku zatražio azil, no njegov je let preusmjeren u Paragvaj.

Morales je u nedjelju podnio ostavku nakon nekoliko tjedana prosvjeda zbog spornih rezultata na ponovljenim izborima.

U Boliviji se očekuju novi nasilni sukobi, jer se tisuće njegovih pristaša kreću prema glavnom gradu La Pazu.

Vojska i policija provode zajedničke akcije protiv, kako kažu, vandala.

Al Jazeerina reporterka Mariana Sanchez javlja da je Meksiko, osim Moralesu, odobrio azil i za 24 bivša vladina dužnosnika koji su se sklonili u meksičku rezidenciju u La Pazu.

Meksiko odobrio azil

“Prije nego što je otputovao, Evo Morales je izjavio da je zahvalan vladi Meksika jer mu je spasila život. U 24 sata nakon što je podnio ostavku, Morales se nekoliko puta oglasio putem Twittera i naveo da je protiv njega izdan nalog za hapšenje i da ga policija traži. Međutim, političari s kojima smo razgovarali, tvrde da to nije istina”, javlja Sanchez.

Morales je, također, na Twitteru napisao kako “boli odlazak iz Bolivije, ali i najavljuje da će se “vratiti s više snage i energije”.

Odobrenje azila Moralesu u Meksiku potvrdio je šef meksičke diplomacije Marcelo Ebrard.

Lokalni mediji su javili da je meksički vojni zrakoplov, u kojem bi Morales trebao napustiti zemlju, sletio na aerodrom u središnjoj Boliviji, prenosi Beta.

“Odmah ćemo obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova Bolivije da, prema međunarodnom pravu, mora omogućiti Moralesu da slobodno izađe iz zemlje”, rekao je Ebrard.

Jeanine Agnes privremena šefica?

Morales je podnio ostavku u nedjelju, nakon što ga je na to pozvala vojska i poslije prosvjeda zbog spornih izbora.

U međuvremenu je potpredsjednica bolivijskog Senata Jeanine Agnes izrazila spremnost preuzeti dužnost privremenog šefa države poslije ostavke Moralesa i ostalih visokih dužnosnika, uključujući i prve ljude Gornjeg doma Parlamenta.

Agnes je time postala prva u redu za šefa države, podsjeća AP.

Najavila je raspisivanje predsjedničkih izbora kako bi Bolivija “22. siječnja imala izabranog predsjednika”.

“Raspisat ćemo izbore s kvalitetnim ljudima koji će voditi izborni proces koji će reći što Bolivijci žele”, rekla je nakon dolaska u Parlament.

Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, izrazivši zadovoljstvo prisilnom ostavkom Moralesa, u kojoj vidi “snažno upozorenje” upućeno “nezakonitim režimima” u Latinskoj Americi.

Trump: Ovo je upozorenje drugima

Pritom je, kako javlja AFP, pohvalio vojsku.

“Sjedinjene Američke Države pohvaljuju bolivijski narod zbog toga što traži slobodu i bolivijsku vojsku zbog toga što je poštovala svoju prisegu da neće štititi samo pojedince, nego i bolivijski ustav”, naveo je Trump u priopćenju.

“Ovi događaji su snažan znak upozorenja nezakonitim režimima u Venezueli i u Nikaragvi da demokracija i volja naroda uvijek pobjeđuju”, dodao je.

SAD je u ponedjeljak pozvao bolivijski Parlament da “čim prije” održi sjednicu i službeno prihvati ostavku predsjednika Moralesa te počne tranziciju koju će voditi civili kako bi se ispunio politički vakuum.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO