Članice EU-a moraju označavati proizvode iz izraelskih naselja

Očekuje se da će presuda izazvati bijes Izraela (EPA)
Očekuje se da će presuda izazvati bijes Izraela (EPA)

Vrhovni sud Europske unije donio je odluku da članice EU-a moraju obavezati trgovce da identificiraju proizvode proizvedene u izraelskim naseljima s posebnim oznakama.

Riječ je o presudi koja će vjerojatno izazvati bijes Izraela, prenlosi Anadolija.

Europski sud pravde presudio je da “namirnice porijeklom s teritorija okupiranih od države Izrael moraju nositi oznaku svog teritorijalnog porijekla”.

Istaknuto je da kada proizvodi dolaze iz izraelskih naselja njihovo označavanje mora pružiti “naznaku tog porijekla”.

Europska unija se protivi širenju izraelskih naselja na okupiranim teritorijama.

Stoga želi da bilo koji proizvod proizveden u takvim naseljima bude lako prepoznatljiv kupcima i ne želi da nose opću oznaku “Made in Israel”.

Palestinci su u utorak pozdravili presudu Evropskog suda pravde o označavanju proizvoda iz izraelskih naselja.

Saeb Erakat, generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozdravio je sudsku odluku i pozvao je sve evropske zemlje da “provedu ono što je njihova zakonska i politička obaveza”.

PLO: Okončati izraelski okupacije Palestine

“Zahtijevamo ne samo ispravno označavanje teritorije porijekla proizvoda koji dolaze iz kolonijalnih naselja, nego i zabranu tih proizvoda na međunarodnim tržištima”, kazao je on.

Zvaničnik PLO-a je rekao da “ova presuda služi kao podsjetnik međunarodnoj zajednici na neophodnost toga da se Izrael smatra odgovornim za svoja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda, uključujući Rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, kao temeljni preduslov za očuvanje političkog procesa koji bi doveo do okončanja izraelske okupacije Palestine i ostvarenja pravednog i trajnog mira u našoj regiji”.

Erakat je pozvao visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava Michelle Bachellet da “ostvari svoj mandat u skladu s Rezolucijom 31/36 i objavi dugo očekivanu bazu podataka o kompanijama angažiranim u nelegalnim izraelskim naseljima i represiju nad palestinskim narodom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO