Iran gradi novu nuklearnu elektranu

Ministarstvo vanjskih poslova Irana odbacilo je izvještaje da je IAEA pronašla tragove uranija na jednoj lokaciji (EPA)

Iran je, uz rusku pomoć, počeo ulijevati beton u drugu nuklearnu elektranu u Bushehru, odbacujući izvještaje da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pronašla tragove uranija na iranskoj lokaciji.

Ali Akbar Salehi, šef Iranske organizacije za atomsku energiju, na ceremoniji koju je prenosila državna televizija rekao je: “Nuklearna energija pouzdan je izvor električne energije. Svaka nuklearna elektrana štedi nam 11 miliona barela nafte, odnosno 660 milijuna dolara godišnje.”

Krajem listopada dva su upućena izvora priopćila da SAD planira dopustiti ruskim, kineskim i europskim tvrtkama da nastave raditi na iranskim nuklearnim postrojenjima kako bi se Iranu otežao razvoj nuklearnog oružja.

‘Cionistički režim ponovo otvara slučaj’

Iran je postupno smanjivao svoje obveze iz nuklearnog sporazuma nakon povlačenja SAD-a i neuspjeha Francuske, Velike Britanije i Njemačke da ispoštuju obećanja u vezi s aktiviranjem Instrumenta za potporu trgovinskoj razmjeni (INSTEX).

U međuvremenu je Ministarstvo vanjskih poslova Irana odbacilo izvješća da je IAEA pronašla tragove uranija na iranskoj olkaciji, koju je Izrael prethodno opisao kao “tajno nuklearno skladište”, opisujući ta izvješća kao “zamku”.

IAEA je u srijedu obavijestila države članice na brifingu iza zatvorenih vrata da su na iranskoj neprijavljenoj lokaciji pronašli tragove uranija.

“Cionistički režim i Izrael pokušavaju ponovno otvoriti ovaj slučaj”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi u primjedbama emitiranima na državnoj televiziji.

IAEA: Prerađeni, ne obogaćeni uranij

“Objavili smo da je to zamka. Nadamo se da će IAEA i dalje budno promatrati.”

IAEA je potvrdila zemljama članicama da tragovi uzoraka uzetih s tog mjesta u veljači potječu od uranija koji je prerađen, ali ne obogaćen i da objašnjenja koja je Iran dosad iznio nisu dokazana, izjavili su diplomati.

Izraelski je premijer Benjamin Netanyahu pozvao IAEA-u 2018. da odmah posjeti iransko područje, navodeći kako je na njemu 15 kilograma radioaktivnog materijala, koji je potom uklonjen.

Izvor: Al Jazeera