Gambija tuži Mijanmar zbog genocida nad Rohinjama

Više od 700.000 Rohinja muslimana izbjeglo je u susjedni Bangladeš (EPA)

Gambija je Međunarodnom sudu pravde (ICC) predala tužbu kojom se Mijanmar optužuje za genocid u operacijama protiv muslimanske manjine Rohinja i od tog suda Ujedinjenih naroda zatražila da hitno naredi mjere kojima bi se “smjesta obustavile genocidne aktivnosti Mijanmara”.

Tužba je podnesena u ime Organizacije islamske saradnje (OIC), prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ministar pravde Gambije Abubacarr Marie Tambadou rekao je da želi “poslati jasnu poruku Mijanmaru i ostatku međunarodne zajednice da svijet ne smije stajati po strani i ne činiti ništa u vezi s užasnim zločinima koji se događaju oko njih”.

“Sramota je za našu generaciju da ne čini ništa dok se pred našim očima odvija genocid”, naveo je on.

Mijanmarska vojska počela je žestoku kampanju protiv Rohinja u augustu 2017. kao odgovor na navodni napad pobunjenika iz redova te manjinske zajednice.

UN: Strah od novog genocida

Više od 700.000 Rohinja muslimana izbjeglo je u susjedni Bangladeš kako bi se spasili od etničkog čišćenja.

U podnesku Gambije navodi se da operacija mijanmarske vojske protiv zajednice Rohinja, u okviru koje se događaju “ubistva, nanose teške fizičke i psihičke povrede, dovodi do uvjeta sračunatih da izazovu fizičko uništenje, nametanje mjera za sprečavanje rađanja i prisilna preseljenja, ima genocidni karakter jer je usmjerena na uništavanje Rohinja u cijelosti ili djelomično”.

Šef istražiteljske misije UN-a u Mijanmaru upozorio je prošlog mjeseca na “ozbiljan rizik od ponavljanja genocida”, a ta je misija u septembru, u konačnom izvještaju, navela da Mijanmar treba pozvati na odgovornost pred međunarodnim sudovima zbog navodnog genocida nad Rohinjama.

Ambasador Mijanmara pri UN-u prošlog mjeseca nazvao je misiju UN-a “pristranom” i zasnovanom na “netačnim informacijama i podacima iz druge ruke”.

Izvor: Agencije