Četvrta tursko-ruska patrola na sjeveru Sirije

Oklopnjaci turske vojske prešli su granicu i pridružili se konvoju ruske vojske
Oklopnjaci turske vojske prešli su granicu i pridružili se konvoju ruske vojske

Turske i ruske vojne snage, u skladu s prethodno postignutim dogovorom, u ponedjeljak su počele četvrtu zajedničku patrolu na sjeveroistoku Sirije.

Oklopnjaci turske vojske prešli su granicu, pridružili se konvoju ruske vojske i krenuli u zajedničku patrolu u sirijskoj pograničnoj regiji na istočnoj obali Eufrata.

Turske i ruske snage danas će patrolirati na području Al-Darbasiyah, a patrolni konvoj prate i bespilotne letjelice, prenosi Anadolija.

Turske snage pokrenule su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj bio osiguravanje turske granice i uspostavljanje sigurne zone za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju.

Dogovor u Sočiju

Ankara i Moskva postigle su 22. oktobra u Sočiju dogovor o pauziranju turske operacije kako bi se pripadnici kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) povukli iz pograničnog pojasa Sirije.

Dogovoreno je i da turske i ruske snage zajednički patroliraju u tom području.

Prva takva kopnena patrola realizirana je 1. novembra na području između Ras al-Ayna i Kamishlija.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijski predsjednik rekao je da je strah evropskih naroda da će im Turska poslati izbjeglice licemjeran, i optužio EU da sponzoriše terorizam u Siriji.

09 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO