AI: Krvoproliće na iračkim protestima

Direktan zahtjev demonstranata je ostavka Vlade Adila Abdul-Mahdija (Reuters)
Direktan zahtjev demonstranata je ostavka Vlade Adila Abdul-Mahdija (Reuters)

Nevladina organizacija Amnesty International saopćila je kako je nasilje na iračkim protestima protiv Vlade preraslo u “krvoproliće”. 

Najmanje 319 demonstranata poginulo je u sukobima sa snagama sigurnosti na protestima koji su počeli prošlog mjeseca, navodi se u najnovijem izvještaju Iračke komisije za ljudska prava, koja je ovu brojku potvrdila i za Al Jazeeru.

Protesti nemaju vođu, a počeli su zbog nezadovoljstva građana zbog nezaposlenosti, loše javne uprave i raširene korupcije, prenosi Beta, pozivajući se na agenciju AP.

Amnesty International poziva vlasti da odmah obuzdaju snage sigurnosti koje na demonstrante ispaljuju bojeve i gumene metke i bacaju suzavac.

Suzavac na demonstrante

“Vlada Iraka ima obavezu da štiti pravo svojih ljudi na život, kao i da im dozvoli da se okupljaju i izražavaju svoje stavove. Ovo krvoproliće mora prestati i oni koji su odgovorni za to moraju biti izvedeni pred lice pravde”, rekla je Heba Morayef, direktorica AI za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, i dodala kako su sva obećanja o reformama prazna priča dok na ulicama traje nasilje.

Direktan zahtjev demonstranata je ostavka Vlade Adila Abdula-Mahdija.

Iračke snage sigurnosti postavile su u nedjelju betonske barijere u Bagdadu, u namjeri da ometaju i blokiraju demonstrante da se okupe na Trgu Tahrir, epicentru protesta, dodaju agencije.

Najmanje 19 demonstranata je povrijeđeno kada su snage sigurnosti bacile suzavac.

Vlasti sve više pritiskaju demonstrante.

I ljekari mete napada

Već nekoliko puta u toku protesta blokiran je pristup internetu i društvenim mrežama.

I zdravstveni radnici, koji pružaju pomoći povrijeđenima (od 1. oktobra je povrijeđeno više od 15.000 osoba), navode kako su mete napada uz demonstrante.

“Napadaju nas kako bi spriječili pružanje pomoći povrijeđenima”, rekao je za Al Jazeeru ljekar Mustafa Fawzi.

“Prije dva dana su nas gonili na mostu. Krili smo se u uličicama i pucali su na nas iz Humveeja [oklopna vozilag. Ko su i ko im komanduje, ne znamo. Znamo to da nećemo odustati.”

Američka zabrinutost

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država izrazile su zabrinutost zbog vala nasilja koji se događa tokom masovnih antivladinih protesta u Iraku te su pozvale zvanični Bagdad da raspiše prijevremene izbore, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako posebno zabrinjavaju napadi na demonstrante, civilne aktiviste i predstavnike medija, kao i ograničen pristup internetu.

„Pozivamo vlasti Iraka da okončaju nasilje, reformiraju izborni zakon i raspišu prijevremene parlamentarne izbore“, navodi se u poruci iz Washingtona.

Također, SAD je poručio da iračke vlasti ne mogu nasilno zaustaviti val nezadovoljstva iračkog naroda koji se uz sva ograničenja i prijetnje digao u zaštitu svojih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO