Njemačka se ponovo distancira od Macrona

Merkel: Treba ojačati evropsku stranu u NATO-u (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Heiko Maas danas su se ponovo distancirali od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je ocijenio da je NATO “moždano mrtav”.

“NATO, Sjevernoatlantski savez, predstavlja noseći stub naše odbrane. Ipak, sve je jasnije da mi Evropljani, članice EU-a koje su u NATO-u, u budućnosti treba da preuzmemo više odgovornosti”, rekla je Merkel u emisiji posvećenoj 64. rođendanu njemačke vojske, Bundeswehra, prenosi Beta.

Agencija navodi da će se Merkel večeras sastati s Macronom u Berlinu, a večeri će prisustvovati i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Ona je navela da treba ojačati evropsku stranu u NATO-u.

“Zbog toga u EU postoji saradnja u domenu odbrane”, rekla je kancelarka.

‘Greška dozvoliti urušavanje NATO-a’

Heiko Maas se izrazio u sličnom tonu u kolumni za list Der Spiegel, gdje je naveo da Njemačka “želi i potreban joj je NATO”.

“Bila bi greška dozvoliti urušavanje NATO-a. Bez SAD-a, ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno brane”, ocijenio je on.

Agencija podsjeća da je Emmanuel Macron ustalasao javnost kada je u četvrtak ocijenio da je NATO u stanju “moždane smrti”. U prilog tome je iznio odsustvo koordinacije SAD-a i Turske koja je, iako članica NATO-a, nedavno samostalno vojno intervenisala u Siriji.

“Moramo razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a”, izjavio je tada francuski lider.

Merkel, koja je oduvijek zastupala izuzetno atlantistički stav, brzo je reagovala na Macronovu izjavu i rekla da ne dijeli Macronovu “radikalnu” viziju.

Izvor: Agencije