Demonstranti u Hong Kongu razbijali izloge, neredi i u metrou

Nakon nereda vlasti su u nedjelju zatvorile stanicu metroa u četvrti Sha Tin (EPA)
Nakon nereda vlasti su u nedjelju zatvorile stanicu metroa u četvrti Sha Tin (EPA)

Demonstranti u Hong Kongu danas su razbijali izloge u tržnom centru i panoe na stanici metroa, u znak protesta zbog jučerašnjeg hapšenja prodemokratskih zastupnika.

Hong Kong, autonomna kineska teritorija, ušao je u šesti mjesec protesta koji su započeli zbog predloženog zakona o izručenju optuženih Kini, a proširili su se potom i na zahtjeve za većom demokratijom, objavila je agencija AP, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da su vlasti nakon nereda u nedjelju zatvorile stanicu metroa u četvrti Sha Tin, ali hapšenja demonstranata do sada nije bilo.

U odvojenom incidentu, tridesetak demonstranata je u četvrti Tsuen Mun upalo u tržni centar a neki su razbili izloge i prevrtali stolove u restoranu.

Upitno održavanje izbora

Sedmero prodemokratskih poslanika je jučer pritvoreno ili se suočava sa mogućim hapšenjem, saopštila je policija Hong Gonga.

Navedeno je da su trojica poslanika privedena i optužena za opstrukciju rada skupštine tokom sastanka održanog 11. maja na kojem se raspravljalo o odgođenom Zakonu o izručivanju Kini koji je izazvao pet mjeseci protesta.

Ostali su dobili poziv da se pojave u policijskim stanicama, prenosi AP.

Demokratski poslanici smatraju da će ovaj vladin pritisak izazvati više nasilja i biti iskorišten kao izgovor za odgađanje ili otkazivanje okružnih izbora koji bi trebalo da budu održani 24. novembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Stanovnici Hong Konga organizovali su niz skupova širom grada, povodom smrti 22-godišnjeg učesnika protesta. Demonstranti vjeruju kako je za njegovu smrt odgovorna policija, koja je suzavcem rastjerivala okupljene građane. Policija, s druge strane, odbija odgovornost.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO