Ruske vlasti dobile zakonska ovlaštenja za gašenje interneta

Svaka starosna grupa ima svoj 'okidač' pa ne postoji univerzalna poruka - ključ je u stalnom prilagođavanju poruka (EPA)
Svaka starosna grupa ima svoj 'okidač' pa ne postoji univerzalna poruka - ključ je u stalnom prilagođavanju poruka (EPA)

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji u petak, nakon što je kontroverzni zakon stupio na snagu, javlja Hina pozivajući se na dpa.

Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.

Kritičari mjeru vide kao korak prema većoj cenzuri.

“Država sada po prvi puta ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je Aleksandar Isavnin, ruski stručnjak za internet iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.

Stranice opozicije već blokirane

Ruski internet promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi.

Davatelji internet usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Brojne internet stranice opozicije već su blokirane u Rusiji, a tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv zakona, koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u svibnju.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO