Počele tursko-ruske patrole na sjeveru Sirije

Zajednička patrola Turske i Rusije odvija se na području Derbasiye
Zajednička patrola Turske i Rusije odvija se na području Derbasiye

Vojne snage Turske i Rusije počele su u petak zajedničke ophodnje u okviru “sigurne zone” na sjeveru Sirije, koja je ujedno i prva zajednička akcija istočno od Eufrata, javlja Anadolija.

Konvoj Oružanih snaga Turske, u kojem su oklopna vozila, krenuo je s lokacije Sevimli, dvadeset kilometara zapadno od mjesta Kiziltepe nedaleko turskog grada Mardina, a potom se pridružio ruskim snagama.

Kopnena zajednička ophodnja Turske i Rusije odvija se na području Derbasiye.

Na nedavnom sastanku turskog i ruskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Sočiju postignut je dogovor prema kojem se pripadnici kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) povlače iz sigurne zone na sjeveru Sirije, a počinju i zajedničke ophodnje.

Assad najavio uspostavljanje kontrole na sjeveru

U međuvremenu je sirijski predsjednik Bashar al-Assad poručio kako je cilj Sirije da ponovno uspostavi potpunu kontrolu nad područjima na sjeveru zemlje koja drže Kurdi, nakon iznenadnog povlačenja američkih snaga.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, dodao je da će se to činiti postupno.

U intervjuu za državnu televiziju, Assad je rekao da će postizanju tog cilja doprinijeti i sporazum predsjednika Rusije i Turske, Putina i Erdogana o povlačenju kurdskih snaga iz sigurne zone u dubini od trideset kilometara od turske granice.

Assad je dodao da se od Kurda ne traži da odmah predaju oružje kada sirijska vojska uđe u područja pod njihovom kontrolom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO