Cavusoglu: YPG i PKK bit će uklonjeni iz Manbija i Tal Rifaata

Cavusoglu je istakao da je njegova zemlja osujetila veliku zavjeru u ratom pogođenoj Siriji (EPA)

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak da će Jedinice narodne zaštite (YPG) i Radničke partije Kurdistana (PKK) biti uklonjene iz Manbija i Tal Rifaata u Siriji.

“Mi smo s dva sporazuma, uz najmanju štetu, dobili ono što smo htjeli. Ako ste snažni na terenu i za stolom, onda ovo možete postići. Da nismo izveli operaciju, ove stvari ne bi se dogodile”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Istakao je da je njegova zemlja osujetila veliku zavjeru u ratom pogođenoj Siriji.

“Tamo su željeli osnovati državu YPG-a / PKK-a. Taj pokušaj predvodili su Francuska i Izrael. Otvoreno vam govorim o tome. Niko od njih do danas nije kazao da nisu bili dio takvog pokušaja”, rekao je Cavusoglu.

Zajedničke patrole Turske i Rusije

Dodao je da će Turska i Rusija od pripadnika YPG-a i PKK-a očistiti područje 30 kilometara južno od turske granice sa Sirijom, dok će sigurnosne snage dvije zemlje provesti zajedničku patrolu, naglasivši da su one već počele.

Istakao je da će pripadnici YPG-a u Qamishliju također biti uklonjeni, ali se patrolne aktivnosti neće provoditi na tom području jer su snage sirijskog režima bile tamo od početka krize.

Turske snage počele su 9. oktobra vojnu operaciju “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije s ciljem eliminacije YPG-a i PKK-a, kako su naveli, radi osiguranja turske granice i omogućavanja dobrovoljnog povratka sirijskih izbjeglica.

Izvor: Agencije