Assad najavio uspostavljanje kontrole na sjeveru Sirije

Assad je rekao da će postizanju cilja na sjeveru Sirije doprinijeti i sporazum Putina i Erdogana (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kaže da je cilj Sirije da ponovo uspostavi potpunu kontrolu nad područjima na sjeveru zemlje koja drže Kurdi, nakon iznenadnog povlačenja američkih snaga.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, dodao je da će se to činiti postepeno.

U intervjuu za državnu televiziju, Assad je rekao da će postizanju tog cilja doprinijeti i sporazum predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana o povlačenju kurdskih snaga iz sigurne zone u dubini od 30 kilometara od turske granice.

Assad je dodao da se od Kurda ne traži da odmah predaju oružje kada sirijska vojska uđe u područja pod njihovom kontrolom.

Pregovori u Ženevi

Sirijski predsjednik iskazao je nepovjerenje u razgovore između sukobljenih sirijskih strana koji se vode u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a. Predstavnike opozicije nazvao je pri tome “teroristima”, te rekao da ti razgovori ne mogu otvoriti put širem mirovnom procesu.

Razgovori među suprotstavljenim sirijskim stranama o novom ustavu počeli su u četvrtak u Ženevi, a na njima učestvuje 150 delegata koji predstavljaju vladu, opoziciju i civilno društvo u jednakim dijelovima.

Assad je istakao da “sirijska vlada nije dio tih pregovora ni razgovora”, dodavši da su u Ženevi samo delegati koji imaju podršku vlade i koji dijele njene stavove.

‘Nekoliko pregovarača su teroristi’

Sirijski čelnik je omalovažio legitimitet opozicionih delegata optuživši ih da zastupaju Tursku i Sjedinjene Američke Države.

“Nekoliko njih predstavlja teroriste”, dodao je.

Odbacio je i mogućnost da bi ti razgovori mogli voditi širem mirovnom procesu rekavši da “iako razgovori u Ženevi mogu biti dio rješenja, rat ne može završiti dok se u Siriji ne porazi terorizam”.

Sirijska vlada teroristima naziva i oružanu opoziciju i druge grupe.

Izvor: Agencije