Upozorenja na dramatičan porast dolazaka ilegalnih migranata

Sredozemno more glavna je ruta za dolazak migranata u Evropu (AP)

Ministri unutrašnjih poslova Bugarske, Grčke i Kipra upozorili su svoje kolege iz ostalih zemalja članica na dramatični porast dolazaka ilegalnih migranata preko istočnomediteranske rute.

“Posljednjih mjeseci pažnja zemalja članica Evropske unije uglavnom je bila usmjerena na srednjomediteranski smjer, o čemu se opsežno razgovaralo na tri zadnja ministarska sastanka. Istočnomediteranska ruta nije adekvatno tretirana unatoč svim relevantnim izvještajima koja potvrđuju ustrajni trend povećanja dolazaka”, kaže se u neslužbenom dokumentu koje su te tri zemlje predočile na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU-a u Luksembourgu.

U tom se dokumentu navode podaci koji upozoravaju na nerazmjerni pritisak na tri migrantska smjera preko Sredozemlja, prenosi Hina.

Tako se navodi podatak da su između 19. augusta i 1. septembra  bilo 1.133 dolaska preko zapadnomediteranske / atlantske rute, 1.369 preko srednjomediteranske rute te 4.879 prelazaka preko istočnomeditaranske rute.

I Hrvatska na migrantskoj ruti

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je nakon ministarskog sastanka u Luksembourgu da postoji razumijevanje za sva tri migrantska smjera – istočnomediteranski, srednjomediteranski i zapadno meditaranski.

“Postoje države, među kojima je i Hrvatska, koje od početka ukazuju na važnost istočno meditaranskog smjera, jer njime dolazi najveći broj migranata. U konačnici, mi smo država koja među državama članicama EU-a, nakon Grčke i Cipra, trpi najveći pritisak”, istaknuo je Božinović.

“Ono što je naš fokus i što smo u ove dvije godine uspjeli iskomunicirati jest da je ruta koja ide preko Hrvatske potencijalno ona kojom može doći najveći broj migranata. Mi tome svjedočimo svaki dan i siguran sam da je ta poruka postala jasna svima, pa i onima koji to u početku nisu čuli”, rekao je Božinović.

Izvor: Agencije