U Iraku ponovo omogućen pristup internetu

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat (Anadolija)
Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat (Anadolija)

U Iraku je ponovo omogućen pristup internetu koji je bio obustavljen od 2. oktobra usred antivladinih protesta u prijestolnici Bagdadu i još nekim gradovima na jugu zemlje, javlja Anadolija.

Također je omogućen i pristup društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, Instagrama i Whatsappa.

Najmanje 110 osoba je poginulo, a više od 6.100 je povrijeđeno u antivladinim protestima u Iraku od 1. oktobra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka.

U Bagdadu su u utorak počele demonstracije protiv aktuelne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Adil Abdul-Mahdi.

Uveden policijski sat

Demonstracije su uslijedile nakon poziva aktivista koji tvrde da vlada nije uspjela poboljšati životni standard građana i provesti potrebne reforme.

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat. Očevici navode da policija puca na one koji se ne pridržavaju ove zabrane.

Vlada je jučer započela pregovore s demonstrantima koji traže ostavku premijera Adela Abdul-Mehdija, poboljšanje životnog standarda i okončanje korupcije u Iraku.

Posljednjih godina u Iraku raste nezadovoljstvo zbog sve veće nezaposlenosti i korupcije. Mnogi u zemlji imaju ograničen pristup osnovnim uslugama i potrepštinama kao što su električna energija i čista voda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO