The Times: Johnson se suočava s pobunom ministara

Budućnost Brexita je više nego neizvjesna jer niti London biti Brisel ne žele napustiti pregovaračke pozicije (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson suočava se s novom pobunom svog kabineta u vezi izlaska zemlje iz Evropske unije, a grupa ministara sprema se podnijeti ostavke u slučaju Brexita bez dogovora, objavio je u srijedu The Times.

Ministrica za kulturu Nicky Morgan, ministar za Sjevernu Irsku Julian Smith, Ministar pravde Robert Buckland, ministar zdravstva Matt Hancock i državni tužilac Geoffrey Cox na listi su onih koji bi mogli podnijeti ostavke, navodi ovaj medij.

Odstupit će i veliki broj konzervativaca

Neimenovani ministar rekao je The Timesu da će, također, veliki broj konzervativnih parlamentarnih zastupnika odstupiti ukoliko dođe do Brexita bez dogovora.

U tekstu je navedeno da su ministri na sastanku kabineta upozorili Johnsona na veliki rizik od povratka direktne vlasti u Sjevernoj Irskoj i izrazili zabrinutost zbog njegovog prvog saradnika Dominica Cummingsa.

Nešto više od tri sedmice prije dana na koji bi Velika Britanija trebala napustiti EU, budućnost Brexita je više nego neizvjesna jer niti London biti Brisel ne žele napustiti pregovaračke pozicije u nastojanju da postignu sporazum o Brexitu i izbjegnu haotičan razlaz.

Izvor: Agencije