Sve više Evropljana želi ostati u Britaniji nakon Brexita

Britanski premijer ponavlja da će njegova zemlja izaći iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez sporazuma (EPA)

Gotovo dva milijuna Europljana tražilo je da ostane u Velikoj Britaniji nakon Brexita, od čega pola milijuna samo u rujnu približavanjem roka za izlazak, navedeno je u statističkim podacima koje je u srijedu objavila vlada.

Ukupno je do kraja rujna primljeno 1,86 milijuna molbi, od čega je 520.600 primljenih samo prošlog mjeseca, javlja Hina, pozivajući se na AFP.

“To pokazuje njihovu zabrinutost. Kada zastrašujete ljude, oni se zabrinu i pokušavaju osigurati svoj status, a vlada ih zastrašuje opasnostima nepostizanja sporazuma”, rekao je Nicholas Hatton, utemeljitelj The3Million, udruge koja brani interese europskih građana Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson ponavlja da će njegova zemlja izaći iz Europske unije 31. listopada sa ili bez sporazuma i navodi da je spreman na neuredni izlazak, bez obzira na gospodarske ili socijalne posljedice.

Najviše Poljaka, Rumuna i Italijana

Ukupno je više od milijun i pol građana dobilo pozitivan odgovor, prema službenim statistikama.

Za njih 61 posto je odobren stalni boravak (“settled status”) koji su dobile osobe koje su tamo živjele neprekidno najmanje pet godina, što im omogućuje nastavak rada i socijalnu potporu nakon Brexita.

“Presettled status” je dobilo 38 posto drugih koji borave u Velikoj Britaniji kraće razdoblje.

Taj status im omogućuje da ostanu dodatnih pet godina u zemlji i da traže stalni status kada potekne rok od pet godina stalnog boravka.

Poljaci, Rumunji i Talijani su najbrojniji podnositelji tih molbi.

Izvor: Agencije