Susreti u Washingtonu o denuklearizaciji Pjongjanga

Lansiranje nove balističke raketa sa sjevernokorejske podmornice (EPA)
Lansiranje nove balističke raketa sa sjevernokorejske podmornice (EPA)

Predstavnici SAD-a, Japana i Južne Koreje sastali su se u utorak u Washingtonu kako bi razgovarali o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, nekoliko dana nakon što su prekinuti pregovori između Pjongjanga i Washingtona u Švedskoj, objavio je State Department, prenosi Hina.

Posebni američki predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun sastao se bilateralno s predstavnikom Južne Koreje za mir na Korejskom poluotoku Lee Do-hoonom, a potom s japanskim direktorom za pitanja Azije i Okeanije Shigekijem Takizakijem.

Trojica dužnosnika sastali su se i zajedno te “potvrdili važnost bliske koordinacije SAD-a i Južne Koreje i SAD-a i Japana kao i važnost trilateralne saradnje vezano uz Sjevernu Koreju, kako bi se postigla potpuna denuklearizacija i trajni mir na Korejskom poluotoku”, objavio je State Department u priopćenju.

Slijepa ulica

Razgovori u Švedskoj u subotu između Sjeverne Koreje i SAD-a o nuklearnom programu Pjongjanga završili su u slijepoj ulici, gdje Sjeverna Koreja optužuje Washington da je kriv za neuspjeh razgovora dok SAD tvrde suprotno tome, odnosno da su razgovori bili “dobri”.

Sjeverna Koreja napustila je pregovarački stol rekavši da je nezadovoljna nedostatkom američkih rješenja koja bi bila “nova i kreativna”. Washington je predložio nove pregovore tokom mjeseca oktobra.

Ti su razgovori u Švedskoj bili prvi pokušaj obnove dijaloga dviju strana nakon neuspjeha samita u Hanoju u februaru između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja prošle je sedmice izvela raketno testiranje more-zemlja nakon što je posljednjih mjeseci već povećala broj testiranja raketa kratkog dometa.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni sjeverno-korejski pregovarač optužio je Sjedinjene Američke Države za neuspjeh pregovora koji su u subotu održani u Švedskoj. Cilj je bio podizanje američkih sankcija Sjevernoj Koreji, a Pjongjang bi zauzvrat trebao ograničiti raketnu i nuklearnu tehnologiju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO