Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara odštete

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država (AP)
Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država (AP)

Sud u Pennsylvaniji odlučio je u utorak da američki farmaceutski div Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara odštete zbog toga što nije upozorio da njihov antipsihotik može dovesti do rasta grudi kod muškaraca.

Nicholas Murray (26) tužio je kompaniju i njenu podružnicu Janssen zbog toga što su mu se zbog uzimanja lijeka Risperdala povećale grudi, prenijela je Hina.

Kompanija je u saopćenju ocijenila da je odšteta “daleko nesrazmjerna”, s obzirom na to  da je prvostepeni sud dodijelio Murrayju 680.000 dolara.

Lijek u 2018. donio 737 miliona dolara

“Kompanija je uvjerena da će presuda pasti”, kažu u Johnson & Johnsonu i optužuju sud da odbrani nije dopustio da iznese ključne dolaze.

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država jer nije pravilno upozorila na nuspojave Risperdala, koji se propisuje oboljelima od shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Taj lijek, koji je Agencija za hranu i lijekove odobrila 1983, prošle godine donio je zaradu u iznosu 737 miliona dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz iranskog sindikata farmaceuta kažu kako je, zbog američkih sankcija, onemogućen uvoz više od 30 posto sirovina koje se koriste u proizvodnji lijekova za rak. Povlačenjem SAD-a iz nuklearnog sporazuma blokiran je pristup 20-postotnom obogaćenom uraniju koji se koristi u medicinske svrhe. Sudbina više od četvrt miliona Iranaca oboljelih od raka ovisi o domaćim rješenjima […]

U Rusiji raste broj osoba pritvorenih i optuženih za kupovinu lijekova putem interneta. Mnogi neophodni lijekovi svrstani su u istu kategoriju kao kokain i marihuana. Humanitarne organizacije pozivaju Vladu da ih legalizuje. 

U saveznoj državi Oklahoma počinje sudski postupak koji bi mogao da postavi presedan i odredi da li savezne države, pojedinačno, mogu pozvati farmaceutske kompanije na odgovornost zbog široko rasprostranjene zavisnosti od lijekova na recept. Milioni Amerikanaca zavisni su od lijekova protiv bolova, koji su slični drugim opijatima poput morfija i heroina.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO