Francuski parlament odobrio Aachenski ugovor

Ratifikaciju je odobrilo 479 zastupnika Narodne skupštine, Donjeg doma parlamenta, 42 su bila protiv i jedan suzdržan (EPA)
Ratifikaciju je odobrilo 479 zastupnika Narodne skupštine, Donjeg doma parlamenta, 42 su bila protiv i jedan suzdržan (EPA)

Francuski parlament je odobrio ratifikaciju novog ugovora koji su Francuska i Njemačka potpisale u Aachenu, ali su se komunistički i zastupnici radikalne ljevice usprotivili tome da se “u tolikoj mjeri potvrđuje čvrsta europska jezgra”, prenosi Hina.

Ratifikaciju je odobrilo 479 zastupnika Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, 42 su bila protiv i jedan suzdržan.

Ugovor su 22. januara potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ugovor, koji će “označiti novo razdoblje u posebnoj vezi” dviju zemalja, Senat je prihvatio u julu.

Novi ugovor o “saradnji” i o “integraciji” “dopuna” je Elizejskom ugovoru o prijateljstvu koji su 1963. potpisali general De Gaulle i Konrad Adenauer na polju odbrane, diplomatije, ekonomije i prekogranične saradnje.

Čvrsta evropska jezgra

Predviđa “odredbu o međusobnoj odbrani” u slučaju agresije. Također želi “učvrstiti veze građana i poduzeća s obje strane granice” i potvrđuje cilj dvojezičnosti na područjima uz granicu.

Francuska i Njemačka osnivaju “francusko-njemačko stručno ekonomsko vijeće” koje će davati “preporuke o ekonomskom djelovanju”.

Čelnik Nepokorene Francuske (radikalna ljevica) Jean-Luc Melenchon predložio je u četvrtak neprihvaćanje ugovora. “Nema nikakva razloga da nam oni, koji se prema nama nerijetko odnose svisoka kao da su iz Mediteranskog kluba, budu povlašteni saveznici”, istaknuo je.

I Stephane Peu (Komunistička stranka) ocijenio je da je za EU opasno “u ovolikoj mjeri potvrditi čvrstu evropsku jezgru”.

Ostale grupe su podržale ratifikaciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Trgovinski suficit porastao je na 20,2 milijarde eura, nakon što je podatak o suficitu za juni revidiran naniže na 18,0 milijardi eura.

09 Sep 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO