EU: Sporazum o Brexitu malo vjerovatan, ne i nemoguć

'Rizik od izlaska bez sporazuma stvaran je i zavisit će od odluke britanske vlade', rekao je čelnik Evropske komisije (EPA)

Evropska unija u srijedu je objavila da nije odustala od dogovora o Brexitu, ali da London mora znatno promijeniti stav ako želi osigurati sporazum.

Riječi čelnika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i pregovarača za Brexit Michela Barniera bile su više usmjerene na izbjegavanje bilo kakve krivice za kakav god konačan rezultat sve teže rješivog razvoda nego na nagovještavanje da je dogovor u procesu stvaranja.

“Ne prihvatam ovu igru okrivljavanja, koja je počela u Londonu. Lično ne isključujem dogovor”, rekao je Juncker na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

“Rizik od izlaska bez sporazuma stvaran je i zavisit će od odluke britanske vlade, ali neće nikad biti izbor – najpoželjniji odabir – Evropske unije”, rekao je on. 

EU ne prihvata britanski prijedlog

“Zato mislim da je sada bolje da se usredotočimo na ono što možemo učiniti u vezi sa zaključivanjem tog dogovora, nečega što je poželjno i, po mom mišljenju, još moguće”, kazao je Juncker.

Barnier je naveo glavne razloge zašto EU ne može prihvatiti najnovije britanske prijedloge za Brexit: carinska rješenja za irski otok, uloga sjevernoirskih vlasti, izostanak pravno operativnih rješenja kojima će se osigurati da sve funkcionira te slabašne klauzule o poštenom tržišnom nadmetanju.

“Da budem iskren, nismo zaista u poziciji da pronađemo dogovor s Velikom Britanijom”, rekao je francuski diplomat.

“EU ne može prihvatiti aktuelni britanski prijedlog jer bi on operativno, praktično i pravno rješenje zamijenio hipotetskim i privremenim”, smatra Barnier.

“Od nas se traži da prihvatimo sistem koji još nije razvijen ni ispitan, koji je većim dijelom zasnovan na izuzećima i derogacijama, na tehnologijama o kojima se još nije raspravljalo”, dodao je.

Farage: Referendum bio jasan

Čelnik stranke Brexit Nigel Farage na plenarnoj sjednici EP-a u Briselu rekao je da je “referendum bio veoma jasan: glasali smo da napustimo institucije EU-a i budemo slobodni”.

Poručio je da neće podržati revidirani sporazum o Brexitu, pa je napao njemačku kancelarku Angelu Merkel nakon što su britanski izvori prenijeli da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu kazala da Sjeverna Irska mora ostati u evropskoj carinskoj uniji nakon britanskog izlaska kako bi se postigao dogovor između Londona i Brisela.

Predsjednik EP-a David Sassoli rekao je da Britanci sada imaju izbor između izlaska bez dogovora ili odgode, dok je ministrica za evropska pitanja Finske, trenutne predsjedavajuće Unijom, rekla da su šanse za razlaz bez dogovora “opasno realističan scenarij”.

Izvor: Agencije