Mediji: Britanija prijeti posljedicama ako ne bude kompromisa

Boris Johnson
Konzervativna stranka Borisa Johnsona vodi u anketama uoči izbora 12. decembra (EPA)

Samo 23 dana prije nego Velika Britanija treba napustiti Europsku uniju budućnost Brexita ostaje duboko nesigurnom, a i Bruxelles i London pozicioniraju se kako bi izbjegli krivnju za odgodu Brexita bez dogovora, prenio je Reuters.

Čelnici EU-a reagirali su hladno na posljednje prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona da se prebrode teškoće i, dok pregovori još traju, mnogi diplomati kažu kako su šanse za dogovor prije 31. listopada, datuma izlaska, male.

Izvor Spectatora iz Downing Streeta, kako je u naslovu teksta naveo Reuters, rekao je da je njemačka kancelarka razgovarala u utorak s britanskim čelnikom te kako je jasno dala do znanja da je dogovor “pretežito malo vjerojatan”.

Izvor: Teške posljedice

Merkel je, kako se navodi, rekla da bi za dogovor Sjeverna Irska morala ostati u carinskoj uniji i punoj usklađenosti s EU-om zauvijek.

“Ako ovo predstavlja novo utvrđeno stajalište, onda to znači da je dogovor u biti nemoguć ne samo sada nego ikad”, rekao je izvor, kako prenosi Reuters.

“To, također, jasno daje do znanja da su voljni ‘torpedirati’ Sporazum na Veliki petak.”

Izvor, kako prenosi magazin, također predviđa da će pregovori o Johnsonovim prijedlozima završiti neuspješno ovoga tjedna, ali Independent navodi i poruku istog izvora da će se EU suočiti s teškim posljedicama odbije li Veliku Britaniju.

Bivša ministrica rada i mirovina Amber Rudd, koja je prošlog mjeseca dala ostavku zbog politike Borisa Johnsona, upitana tko bi mogao biti izvor ovih informacija, rekla je kako misli da bi to mogao biti Dominic Cummings, Johnsonov savjetnik, jer bi u suprotnome to bilo snažno negirano, prenosi Independent.

Britanija revidirala tarifni režim

“To što rade, čini se, jest da ljutito mole EU da ne podrži odgodu, koja će biti potrebna zbog stava koji je zauzeo parlament”, rekla je Rudd, ocijenivši da se čini kako London nema nikakav aktivan plan.

Britanija je u utorak revidirala i tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Europske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88% ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.

U nastojanju da potrošačke cijene zadrži na niskoj razini, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je priopćila i da bi, prema novom “izvanrednom postupku revizije”, od prvog dana mogla napraviti izmjene u tarifnom režimu bude li potrebe, prenio je Tanjug od agencije Reuters.

“Borise Johnsone, nije riječ samo o pobjedi u nekoj glupoj igri traženja krivca. Riječ je o budućnosti Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sigurnosti i interesu naših naroda. Ne želite sporazum, ne želite produljenje, ne želite povlačenje… quo vadis?”, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Žestoki komentari

Takvi žestoki komentari ukazuju na to da je igra traženja krivaca u vezi s Brexitom već počela i da se sada i London i europske prijestolnice pripremaju za ogorčenu svađu i potencijalno kaotični Brexit, za koji nijedna strana ne bi bila odgovorna.

Neprimjereni Brexit bez sporazuma mogao bi izazvati žestoke podjele u Ujedinjenom Kraljevstvu, naškoditi globalnom rastu i oblikovati budućnost Europske unije, koja je izgrađena na ruševinama Europe nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

Dogovor o Brexitu zapravo je nemoguć nakon što je njemačka kancelarka rekla britanskom premijeru da Sjeverna Irska mora ostati u europskoj carinskoj uniji, rekao je izvor iz Downing Streeta u utorak, prenosi Hina. 

Johnsonovi prijedlozi hladno odbijeni

Nešto prije mediji su prenijeli vijest da će Velika Britanija zauzeti agresivan stav prema Europskoj uniji propadnu li pregovori o Brexitu, zaprijetivši povlačenjem sigurnosne suradnje kako bi se blok uvjerio da ne dopusti daljnje odgode.

“Ova vlada neće dalje pregovarati, tako da bi svaka odgoda bila totalno bespredmetna”, prenose se riječi izvora iz ureda britanskog premijera.

“Dakle, ili će se iz bloka izići bez dogovora 31. listopada ili će biti izbori i tada će se izići bez dogovora”, objašnjava izvor.

To je oporbena Laburistička stranka ocijenila kao pokušaj sabotaže pregovora s Europskom unijom.

“To je još jedan cinični pokušaj Downing Streeta da sabotira pregovore”, rekao je glasnogovornik laburista za Brexit Keir Starmer.

“Boris Johnson nikad neće preuzeti odgovornost za vlastiti neuspjeh da iznjedri vjerodostojan dogovor. Od prvoga dana njegova je strategija bila Brexit bez dogovora.”

“Sad je važnije nego ikad da se parlament ujedini kako bi spriječio tu nerazboritu vladu da nas izbaci iz EU-a na kraju mjeseca”, naglasio je.

Izvor: Agencije