Italija: Utopilo se 13 migranata, spašena 22

Od početka godine više od 1.000 neprijavljenih migranata izgubilo je život u Sredozemnom moru (EPA)

Italijanska Obalna straža spasila je 22 migranta s broda koji se sinoć prevrnuo uslijed lošeg vremena kod otoka Lampeduse, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Istovremeno, izvučena su tijela 13 žena koje su se utopile kad je potonuo brod, a nadležni strahuju da je u nesreći nastradalo mnogo više ljudi.

Jedan od preživjelih kaže da je u tragediji izgubio sestru i osmomjesečnu sestričnu, prenosi Reuters.

Na brodu koji je pošao iz Tunisa bilo je približno 50 osoba, uglavnom iz te sjevernoafričke države i drugih na zapadu Afrike, navela je Agencija UN-a za migracije.

Obalna straža pozvana je u pomoć prošle noći nakon što je javljeno da je čamac s pedesetak migranata u teškoćama zbog lošeg vremena kod Lampeduse.

Kada se pomoć približavala, čamac se prevrnuo zbog talasa i paničnog kretanja migranata s jedne na drugu stranu, navodi se u saopćenju.

Najopasnije more na svijetu

Od početka godine više od 1.000 neprijavljenih migranata izgubilo je život u Sredozemnom moru pokušavajući doći do Evrope, potvrdio je jedan od glasnogovornika UNHCR-a Charlie Yaxley.

“U posljednjih šest godina svake godine u Sredozemnom moru smrtno strada više od 1.000 osoba. Neke stvari moraju se promijeniti. Moramo uraditi više. Prioritet bi trebao biti spašavanje života”, pojasnio je. 

Smatra da ratni brodovi zemalja članica Evropske unije u Sredozemnom moru nisu dovoljni za spašavanje ilegalnih migranata, pozivajući na povećanje kapaciteta za traženje i spašavanje u Sredozemnom moru.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od 2014. u tom moru, pokušavajući doći do nekih evropskih zemalja, poginulo je više od 15.000 osoba.

U izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom sredinom prošlog mjeseca navodi se da je 2019. u svijetu bilo 272 miliona migranata, ili 51 milion više nego 2010, a većinu prihvataju Evropa (82 miliona) i Sjeverna Amerika (59 miliona).

Slijede sjeverna Afrika i zapadna Azija s po 49 miliona migranata.

Izvor: Agencije