Hiljade ukrajinskih demonstranata protiv ‘kapitulacije’

Prema podacima policije, na kijevskome Trgu Majdan okupilo se između 4.000 i 5.000 demonstranata (Reuters)
Prema podacima policije, na kijevskome Trgu Majdan okupilo se između 4.000 i 5.000 demonstranata (Reuters)

Hiljade demonstranata okupile su se u nedjelju u centru Kijeva da bi izrazile nezadovoljstvo zbog sve veće autonomije proruskih separatističkih područja koja bi mogla „zaživjeti“ u sklopu mirovnih napora Volodimira Zelenskog.

Prema podacima policije, na kijevskome Trgu Majdan okupilo se između 4.000 i 5.000 demonstranata koji su izvikivali: „Ne kapitulaciji! Ne amnestiji!“, te isticali transparente s na kojima je pisalo „Rat se nastavlja“, a neki su izvikivali neprijateljske parole protiv Zelenskog.

Napredak mirovnog procesa

„Svi mi želimo mir, no mir i kapitulacija dvije su različite stvari. Nisu ljudi zbog toga umirali“, rekao je demonstrant Mikola, koji se, kako je kazao, protiv separatista borio na istoku zemlje 2014. i 2015., prenosi Hina. 

Mirovni proces na istoku Ukrajine, gdje je sukob između ukrajinskih i proruskih vojnih snaga od 2014. do danas odnio gotovo 13.000 ljudskih života, posljednjih mjeseci bilježi izvjestan napredak.

Izbor Zelenskog na funkciju predsjednika u aprilu omogućio je nastavak dijaloga s Rusijom, što je u septembru rezultiralo velikom razmjenom zatvorenika.

Izvor: Agencije


Povezane

Dva aviona s ukrajinskim i ruskim zatvorenicima sletjela su na aerodrome u Kijevu i Moskvi u okviru razmjene zarobljenika. Sve se događa u trenutku ponovnih pokušaja da se ožive mirovni pregovori, nakon više od pet godina sukoba ukrajinske vojske i ruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO