U Hong Kongu obustavljen rad željeznice

Iz željeznica, koje su česta meta demonstranata, saopćili su da su sve službe obustavile rad uključujući i liniju do aerodroma u Hong Kongu (EPA)

Nakon još jedne noći nasilja u Hong Kongu sve podzemne i željezničke službe prestale su danas sa radom, prenosi Beta.

Poslije nereda tokom noći i tuče sa policijom Vlada u Hong Kongu je pozvala javnost da je podrži i da osudi sve nasilnije proteste.

Iz željeznica, koje su česta meta demonstranata, saopćili su da su sve službe obustavile rad uključujući i liniju do aerodroma u Hong Kongu.

Hongkonška čelnica Carrie Lam u petak je iskoristila vanredne ovlasti, koje datiraju iz kolonijalnog doba, prvi put u više od 50 godina kako bi uvela mjere usmjerene na smirivanje nasilja u tom gradu pod kineskom upravom.

Zabrana nošenja maski

Na konferenciji za novinare rekla je da u subotu na snagu stupa zabrana nošenja maski, u skladu sa zakonima o vanrednim situacijama, koji omogućavaju vlastima da “donose bilo kakve propise” ako smatraju da su u javnom interesu.

Mnogi demonstranti nose maske kako bi sakrili identitet zbog bojazni da bi mogao biti izvršen pritisak na poslodavce da poduzmu mjere protiv njih.

Nije jasno kako će Vlada provesti zabranu maski u gradu u kojem ih mnogi od 7,4 miliona stanovnika nose svakodnevno kako bi se zaštitili od infekcija nakon epidemije smrtonosnog SARS-a 2003.

Četiri mjeseca antivladinih protesta uvukla su bivšu britansku koloniju u najveću političku krizu otkad je vraćena Pekingu 1997. i stvorila ozbiljan izazov za kineskog čelnika Xija Jinpinga.

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila veliku količinu suzavca, 900 gumenih metaka i šest pravih, od kojih je jedan pogodio 18-godišnjaka.

Bivšu britansku koloniju mjesecima potresaju demonstracije, koje su počele kao revolt zbog, sada povučenog, prijedloga zakona kojim bi se radi suđenja dopustilo izručenje ljudi Kini.

Izvor: Al Jazeera i agencije