Odobrena ekshumacija poznatog gangstera Johna Dillingera

Dillingera je 1934. godine ubila federalna policija, a Sahranjen je na groblju Crown Hill u Indianapolisu (AP)

Vlasti američke savezne države Indiana odobrile su ekshumaciju čuvenog gangstera Johna Dillingera, koju je zatražila njegova porodica sumnjajući da je Dillingerovo tijelo sahranjeno u Indianapolisu.

Dillinger (1903-1934) bio je čuveni gangster ‘30-ih godina, a američki Federalni istražni biro (FBI) ga je u to vrijeme opisao kao “žestokog kradljivca” koji je redovno bio na naslovnim stranama tadašnje štampe, prenosi Beta.

Gangstera je 1934. godine ubila federalna policija. Sahranjen je na groblju Crown Hill u Indianapolisu.

Međutim, neki članovi njegove porodice sumnjaju u policijsku verziju ubistva.

Nećaka gangstera Carol Thompson tvrdi da posjeduje informacije da čovjek koji se tada predstavio kao Dillinger i kojeg je policija ubila, nije njen stric. Kao jedan od dokaza, ona je navela boju očiju i otiske prstiju.

‘Teorija zavjere’

“Mislim da je važno znati da li je Dillinger živio duže od datuma koji je naveden o njegovoj smrti, a to je 22. jul 1934. godine. Ako nije tada ubijen, voljela bih da znam šta mu se desilo, gdje je živio, da li je imao djecu, unuke i da li je neko od njih živ”, navela je ona u zahtjevu za ekshumaciju.

FBI je ocijenio da njena verzija izgleda kao “neka teorija zavjere”. Međutim, vlasti Indiane su odobrile zahtjev, a ekshumacija bi trebalo da se izvrši 31. decembra.

Groblje osporava tu odluku, prenijeli su američki mediji, tako da bi cijeli slučaj mogao da se završi na sudu.

Dillinger je bio poznat po velikim pljačkama banaka i organiziranju bjekstva drugih gangstera iz zatvora za vrijeme Velike depresije u SAD-u.

Bio je najpoznatiji gangster svog vremena i jedna od ikona američke kulture 20. stoljeća. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija.

Na velikom platnu ga je igrao Johnny Depp u filmu “Public Enemies” (2009).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO