Microsoft: Otkriveno hiljade napada iranskih hakera

Microsoftov Obavještajni centar za prijetnje identifikovao najmanje 2.700 pokušaja napada (Arhiva)
Microsoftov Obavještajni centar za prijetnje identifikovao najmanje 2.700 pokušaja napada (Arhiva)

Američka tehnološka kompanija Microsoft objavila je kako su otkrivene na hiljade pokušaja iranskih hakerskih napada na predsjedničke izbore 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

“Nedavno smo primijetili značajne cyber aktivnosti koje pripadaju grupi Phosphours, za koju vjerujemo da dolazi iz Irana i povezana je s iranskom vladom”, piše na web-stranici Microsofta.

U saopćenju se navodi kako je od augusta do septembra, tačnije u periodu od 30-ak dana, Microsoftov Obavještajni centar za prijetnje identifikovao najmanje 2.700 pokušaja napada na Microsoftove račune, od kojih je najmanje 241 bio direktno napadnut.

Računi povezani sa kampanjom

Ciljani računi bili su povezani s američkom predsjedničkom kampanjom, sadašnjim i bivšim američkim vladinim dužnosnicima, novinarima koji se bave temama globalne politike i vodećim Irancima koji žive izvan Irana.

Tvrdnje o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. u SAD-u dugo su bile aktuelne u toj zemlji. Ovaj slučaj izazvao je burne rasprave između Trumpove vlade i demokrata na političkoj sceni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO