Moskva nudi da osnuje organizaciju za sigurnost u Zaljevu

Tanker, Hormuški moreuz
Vladimir Putin je rekao da je takvom logikom Rusija osigurala sigurnost u toj regiji u julu ove godine (EPA)

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je da ta država osnuje organizaciju u kojoj će sudjelovati Rusija, SAD, države Europske unijei druge zemlje radi rješavanja problema u Zaljevu.

On je, tijekom plenarnog zasjedanja Raspravnog kluba Valdaj, rekao da je takvom logikom Rusija osigurala sigurnost u toj regiji u srpnju ove godine, prenosi Tanjug agenciju Tass.

“Uzimajući u obzir nestabilnu i nepredvidljivu situaciju u regiji, ta ideja ostaje aktualna. Nudimo da se naše razlike i međusobna optuživanja ostave po strani i da se osnuje organizacija za sigurnost i suradnju u regiji, koja bi uključivala zaljevske države i u kojoj bi Rusija, Kina, SAD, EU, Indija i druge zainteresirane države sudjelovale kao promatrači”, kazao je Putin.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u srpnju je predstavilo koncept kolektivne sigurnosti u Zaljevu.

Iran za regionalnu koaliciju za sigurnost

Koncept uključuje formiranje skupine za organiziranje međunarodne konferencije o sigurnosti i suradnji na području Zaljeva, što bi rezultiralo uspostavljanjem organizacije za sigurnost i suradnju u regiji.

Pored toga, Moskva je ponudila uspostavljanje demilitariziranih zona u regiji, odustajanje od trajnog razmještanja jedinica neregionalnih država i uspostavljanje vojnih linija.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif je, nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, rekao kako podržava rusku inicijativu i da Iran želi osnovati regionalnu koaliciju za sigurnost s Irakom, Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom, Omanom i Kuvajtom, pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO