Malezija uz podršku Huaweija prelazi na 5G

Malezija bi 5G tehnologiju trebala staviti u funkciju u drugoj polovini iduće godine (EPA)
Malezija bi 5G tehnologiju trebala staviti u funkciju u drugoj polovini iduće godine (EPA)

Malezija je, kako bi širom zemlje ponudila 5G uslugu, sporazum o saradnji potpisala s kineskim tehnološkim divom Huaweijem.

Ceremoniji potpisivanja u Putrajayi prisustvovali su premijer Malezije Mahathir Mohamad, direktor ureda Huaweija za Maleziju Michael Yuan i direktor telekom operatera Maxis Gokhan Ogut, prenosi Anadolija.

Postignut je dogovor o pružanju podrške u vidu tehnološkog znanja, usluga i opreme Huaweija Maleziji u procesu prelaska na 5G tehnologiju.

“Zadovoljan sam što su Maxis i Huawei razmotrili ovo područje i omogućili razvoj digitalne ekonomije Malezije”, rekao je Mahathir nakon ceremonije.

Smatra kako će 5G tehnologija biti ključni element koji će povezati cijelu Maleziju i ne sumnja da će doći do transformacije proizvodnje, poljoprivrede i zdravstva.

U funkciji 2020. godine 

Ogut je kazao kako njegova kompanija vjeruje Huaweiju uprkos nizu sankcija koje su na snazi.

“Huawei je Maxisov partner već duže vrijeme. I na 4G smo prešli uz Huawei, pa ne vidim nikakav problem u koracima usmjerenim ka budućnosti”, kazao je Ogut.

Pojasnio je kako će Huawei istovremeno angažirati ekipu stručnjaka koji će raditi na pružanju podrške na održavanju 5G mreže i aktivnostima koje se vežu s ovom tehnologijom.

Malezija bi 5G tehnologiju trebala staviti u funkciju u drugoj polovini 2020. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO