Le Drian: Iran i SAD imaju mjesec da se vrate pregovorima

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron je pokušao pokrenuti pregovore između predsjednika SAD-a i Irana (EPA)

Iran i SAD imaju mjesec dana da se vrate za pregovarački stol, upozorio je šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian, sugerirajući kako bi plan Teherana da u studenome obnovi svoje nuklearne aktivnosti ponovno izazvao tenzije u regiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao je nedavno pokrenuti pregovore između predsjednika SAD-a i Irana, Donalda Trumpa i Hassana Rouhanija, na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Beta Radio Slobodna Evropa..

“Smatramo da su te inicijative, koje nisu uspjele, još uvijek aktualne i sada je na Iranu i SAD-u da ih iskoriste u relativno kratkom periodu, jer je Iran najavio nove mjere o smanjenju obveze prema međunarodnom sporazumu o njegovom nuklearnom programu”, rekao je Le Drian parlamentarnom odboru za vanjske poslove.

Manje obaveze odgovor na sankcije

Iran smanjuje postepeno svoje obveze prema nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine sa svjetskim silama, kao odgovor na američke sankcije uvedene nakon što je Donald Trump u svibnju 2018. godine povukao SAD iz sporazuma.

Predsjednik Irana rekao je u srijedu da je plan za pregovore koji je Sjedinjenim Američkim Državama i Iranu predstavio Macron prihvatljiv Iranu.

Također je kazao da se moraju izmijeniti neke rečenice u planu, kojim bi se od Irana tražilo da ne razvija nuklearno oružje i da pomogne sigurnosti regije i njezinim vodenim putevima.

U planu se od Washingtona traži da ukloni sve sankcije, a Iran bi na temelju njega mogao odmah nastaviti s prodajom nafte, prenijela je Hina.

Rouhani: Trebamo li vjerovati SAD-u?

No, Rouhani je rekao da dvosmislene poruke o sankcijama koje je dobio od SAD-a dok je prošlog tjedna bio na Općoj skupštini UN-a potkopavaju mogućnost pregovora.

Poručio je kako je neprihvatljivo da Trump javno ističe da će pojačati sankcije dok europske države Iranu privatno govore da je on spreman pregovarati.

“Američki predsjednik dvaput je eksplicitno rekao da želi pojačati sankcije. Pitao sam europske prijatelje koji dio onda trebamo prihvatiti, trebamo li vam vjerovati kad kažete da je Amerika spremna?”, kazao je Rouhani.

Izvor: Agencije