Johnson će tražiti odgodu Brexita ako dogovor ne bude uskoro postignut

Johnson je obećao da će se pridržavati zakona, koji je nazvao 'činom predaje' (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson poslat će pismo Evropskoj uniji sa zahtjevom za odgodu Brexita ako do 19. oktobra ne bude postignut dogovor o raskidu, prema dokumentima Vlade podnesenim škotskom sudu, prenosi agencija Hina.

Prošlog mjeseca opozicijski zastupnici i pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci forsirali su posredstvom zakonskog prijedloga da se britanski izlazak iz Unije odgodi ako ne bude dogovoren sporazum o povlačenju kako bi se spriječio, kako su rekli, porazan Brexit bez dogovora.

Johnson je obećao da će se pridržavati zakona, koji je nazvao “činom predaje”, ali i da neće tražiti odgodu te da će Velika Britanija napustiti EU  31. oktobra, ali nije objasnio očitu protivrječnost.

Oponenti sumnjaju da će tražiti neku vrstu pravnog izlaza ili nastojati pritisnuti Evropsku uniju kako bi odbila zahtjev za produženje roka.

Protivnici Brexita počeli su pravnu bitku na škotskim sudovima u petak kako bi ga primorali da poštuje zakonsku obavezu da traži odgodu izlaska ili da sudije pišu Uniji u njihovo ime tražeći produženje roka.

Moguća kazna

Pravni podnesak također kaže da bi sudovi mogli kazniti Johnsona ako ne bude poštivao zakon, uključujući i izricanje zatvorske kazne.

U podnescima škotskom sudu Vlada je rekla da je Johnson prihvatio da je obavezan poslati pismo Uniji sa zahtjevom za odgodu te će se Velika Britanija, ako produženje roka bude odobreno, također složiti s time.

“U slučaju da nijedan od uvjeta ne bude postavljen, poslat će pismo u formi postavljenoj u rasporedu, ali ne kasnije od 19. oktobra 2019.”, navodi se u dokumentu koji je na Twitteru objavio Jo Maugham, advokat uključen u slučaj protiv Johnsona.

Trenutni slučaj događa se samo nešto više od sedam dana nakon što je Johnson ponižen u ključnoj presudi Vrhovnog suda da je nezakonito suspendirao Parlament.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da neće komentirati pravne postupke koji traju.

Izvor: Agencije