Ekvador proglasio vanredno stanje

Demonstranti su se odmah nakon objave nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i molotovljevim koktelima (EPA)
Demonstranti su se odmah nakon objave nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i molotovljevim koktelima (EPA)

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno proglasio je vanredno stanje na čitavoj teritoriji države paralizirane štrajkovima i blokadama zbog povećanja cijene goriva za više od 100 posto, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

U Ekvadoru su jučer škole bile zatvorene, a saobraćaj je zbog štrajka bio otežan ili prekinut u više regija. U prijestonici Quitu nisu saobraćali taksiji ni autobusi, a učenici su izašli na ulice i pridružili se drugim demonstrantima koji su blokirali ulice i palili gume.

„Kako bi se osigurala bezbjednost građana i izbjegao haos, proglasio sam vanredno stanje na nacionalnom nivou“, rekao je Moreno novinarima poslije sastanka Vlade.

Vanredno stanje omogućava uspostavljanje zona sigurnosti na teritoriji Ekvadora, suspenziju ili ograničavanje nekih prava, poput slobode kretanja, te uvođenje cenzure u medije. Također, sada će biti moguće angažirati vojsku i policiju na očuvanju javnog reda.

Ekvadorski Ustav predviđa da te mjere mogu biti na snazi 60 dana, a nakon toga produžene za još 30 dana.

Dogovor sa MMF-om

Demonstranti su se odmah nakon objave nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i molotovljevim koktelima. Policija je odgovorila suzavcem, navode agencije.

Nešto ranije je ministrica unutrašnjih poslova Maria Paula Romo rekla kako je uhapšeno 19 demonstranata.

Građani su bijesni na Vladu zbog ukidanja subvencija na dizel i plin u okviru sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom potpisanim u martu, koji je doveo do povećanja carinskih nameta i do 123 posto.

Sporazumom je dogovoreno da MMF pozajmi Ekvadoru 4,2 milijarde dolara u zamjenu za ekonomske reforme u periodu od tri godine.

Moreno, koji je na vlasti od maja 2017. godine, upozorio je demonstrante da im neće dozvoliti da „nametnu haos“.

„To vrijeme je prošlo“, izjavio je.

Zbačena tri predsjednika

Povećanje cijena goriva je u prošlosti dovodilo do štrajkova koji su između 1996. i 2007. zbacili tri predsjednika Ekvadora.

Ekvador se nalazi u finansijskim problemima i Vlada je primorana da se zadužuje u inostranstvu. Centralna banka Ekvadora je u julu procijenila da dug iznosi 36 posto BDP-a.

Moreno za deficit optužuje svog prethodnika na čelu države, Rafaela Correu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO