Čelnica Hong Konga zabranila maske kako bi smirila nasilje

Mnogi demonstranti nose maske zbog bojazni da bi mogli ostati bez posla (EPA)
Mnogi demonstranti nose maske zbog bojazni da bi mogli ostati bez posla (EPA)

Hongkonška čelnica Carrie Lam u petak je iskoristila vanredne ovlasti, koje datiraju iz kolonijalnog doba, prvi put u više od 50 godina kako bi uvela mjere usmjerene na smirivanje nasilja u tom gradu pod kineskom upravom.

Na konferenciji za novinare rekla je da u subotu na snagu stupa zabrana nošenja maski, u skladu sa zakonima o vanrednim situacijama, koji omogućavaju vlastima da “donose bilo kakve propise” ako smatraju da su u javnom interesu.

Mnogi demonstranti nose maske kako bi sakrili identitet zbog bojazni da bi mogao biti izvršen pritisak na poslodavce da preduzmu mjere protiv njih, prenosi Hina.

Najveća kriza u bivšoj britanskoj koloniji

Nije jasno kako će Vlada provesti zabranu maski u gradu u kojem ih mnogi od 7,4 miliona stanovnika nose svakodnevno kako bi se zaštitili od infekcija nakon epidemije smrtonosnog SARS-a 2003.

Četiri mjeseca antivladinih protesta uvukla su bivšu britansku koloniju u najveću političku krizu otkad je vraćena Pekingu 1997. i stvorila ozbiljan izazov za kineskog čelnika Xija Jinpinga.

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila veliku količinu suzavca, 900 gumenih metaka i šest pravih, od kojih je jedan pogodio 18-godišnjaka.

Tinejdžer Tony Tsang pogođen je iz blizine u prsa dok se borio s policajcem.

Optužen je za nerede, za što bi mogao dobiti kaznu zatvora do deset godina, i napad na policijskog službenika.

Demonstracije traju mjesecima

Tsang je u stabilnom stanju u bolnici.

Ta pucnjava razbjesnila je demonstrante, koji su divljali širom grada, bacali Molotovljeve koktele, blokirali ceste i izazivali požare, a policija je uzvraćala suzavcem.

Bivšu britansku koloniju mjesecima potresaju demonstracije, koje su počele kao revolt zbog, sada povučenog, prijedloga zakona kojim bi se radi suđenja dopustilo izručenje ljudi Kini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO