Vijetnamska policija počela istragu o trgovini ljudima

Stotine Vijentamamca prokrijumčare u Veliku Britaniju svake godine, navodi humanitarna organizacija Ecpat (EPA)

Nakon vijesti o smrti migranata u kamionu hladnjači u Velikoj Britaniji, policija središnje vijetnamske pokrajie Ha Tinh, u kojoj je deset obitelji prijavilo nestanak djece, otvorila je kriminalističku istragu trgovine ljudima, objavili su državni mediji, prenosi Hina.

“Većina obitelji je surađivala. Neke od njih imaju vlastitih teškoća i nisu mogle dati potpune informacije”, rekao je pukovnik Nguyen Tien Nam, zamjenik zapovjednika policije u središnjoj pokrajini.

Kako prenosi lokalni list VnExpress, u susjednoj pokrajini Nghe An, gdje osamnaestero obitelji traži nestalu djecu, četvero osumnjičenih uhićeno je zbog povezanosti s tvrtkom koja je dogovarala putovanja u inozemstvo i vize za Vijetnamce.

Jedan od osumnjičenih Le Duy Anh, bivši direktor konzultantske tvrtke koja je organizirala za Vijetnamce studije u inozemstvu, pod istragom je zbog “organiziranja ili prisiljavanja ljudi da bježe u inozemstvo ili ostanu u inozemstvu ilegalno”. Prijeti mu dvadeset godina zatvora, javlja dpa.

Svake godine prokrijumčare na stotine ljudi

Od rujna 2015. do siječnja 2019. godine, ta tvrtka je primila stotine tisuća dolara od najmanje 4.000 pojedinaca, pišu lokalni mediji.

Zasad ne dovode to poslovanje u vezu s britanskim slučajem u Essexu gdje je policija u kamionu 23. listopada otkrila tijela 39 ilegalnih migranata za koje se isprva nagađalo da su kineski državljani. Poslije se pojavila informacija da bi mogli biti Vijetnamci kada je aktivist za ljudska prava pročitao SMS poruku koju je 26-godišnja Pham Thi Tra My poslala svojoj majci u Vijentam u kojoj kaže da umire jer ne može disati. 

Tijela 39 osoba, 31 muškarca i osam žena, pronađena su prošli tjedan smrznuta u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

Stotine Vijentamaca prokrijumčare se u Veliku Britaniju svake godine, prema podacima humanitarne udruge Ecpat. 

Izvor: Agencije