Konstruktor: Desecima Boeinga u svijetu zabranjen let zbog pukotina

Australska aviokompanija Qantas je objavila da je prizemljila Boeing 737 NG zbog strukturne pukotine (EPA)

Zbog pukotina otkrivenih na Boeingu 737 NG ne lete deseci letjelica u svijetu dok se ne poprave, saopćio je u četvrtak konstruktor koji nailazi na nove teškoće.

Informacija dolazi pošto je australska aviokompanija Qantas objavila da je prizemljila Boeing 737 NG zbog strukturne pukotine.

Dodala je da je pregledala još 32 letjelice, rekavši da putnici ne trebaju strahovati, prenosi Hina.

Seul je pak objavio da je početkom oktobra prizemljio devet aviona, među kojima pet Korean Aira.

Boeing je početkom mjeseca izvijestio o problemu na “pickle forku”, dijelu aviona koji krila povezuje s trupom koji je ime dobio po sličnosti viljuške za krastavce.

Američka savezna agencija za avijaciju (FAA) navela je u direktivi o sposobnosti za letenje (AD) da je naredila provjeru nekih Boeinga 737 NG nakon otkrića “strukturnih pukotina” na avionu u Kini.

U toj direktivi od 3. oktobra FAA zahtijeva inspekciju “prije nego avion ostvari 30.000 letova”. Qantasov avion na kojemu su utvrđene pukotine imao je manje od 27.000 letova.

U četvrtak je glasnogovornik Boeinga u Sydneyju rekao za AFP da su pukotine utvrđene na manje od pet posto od hiljadu dosad pregledanih aviona i tim je avionima zabranjen let dok se ne poprave. Nije htio otkriti brojčane podatke. Pet posto je negdje pedesetak aviona.

Boeing i Qantas su nastojali umiriti moguću zabrinutost putnika.

Sigurnosne garancije

“Avionima se koristimo tek kad imamo sve sigurnosne garancije”, istaknuo je Chris Snook, direktor inženjerskog odjela australske kompanije.

Ryanair, svjetska kompanija s najviše aviona 737 NG, izvijestila je pak da dosad nije utvrdila nikakav problem.

“Ryanair nastavlja pregled svojih letjelica u skladu s uputom o sposobnosti za letenje i ne očekuje nikakve posljedice na svoj rad i na raspoloživost svoje flote”, ističe kompanija u saopćenju.

Stephen Fankhauser, avionski stručnjak na tehnološkom univerzitetu Swinburne rekao je da su sporni dijelovi konstruirani tako da njihova “građa može podnijeti stanovit nivo oštećenja ili habanja”.

Posljednjih mjeseci ugled Boeinga je narušen nakon dvije nesreća modela 737 MAX u kojima je poginulo 346 ljudi i zbog kojih ti avioni nigdje u svijetu ne lete već više od sedam mjeseci.

Izvor: Agencije