SAD i zaljevske zemlje uveli sankcije povezane s Iranom

Iran
Svih 25 sankcioniranih subjekata već su bili su pod sankcijama SAD-a (EPA)

Sjedinjene Države i šest zemalja Zaljeva suglasile su se zajednički uvesti sankcije za 25 korporacija, banaka i pojedinaca povezanih s proiranskim skupinama, uključujući Hezbollah, objavilo je američko ministarstvo financija u srijedu.

Crnu listu objavile su zemlje članice Centra za borbu protiv financiranja terorizma (TFTC) među kojima su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, za turneje američkog ministra financija Stevea Mnuchina po Bliskom istoku, prenosi Hina.

Mnuchin regiju posjećuje kako bi zaključio pojedinosti plana gospodarskog razvoja za Palestince, Jordan, Egipat i Libanon.

Svih 25 sankcioniranih subjekata već su bili su pod sankcijama SAD-a.

“Potez TFTC-a podudara se s mojim putovanjem na Bliski istok gdje ću se susresti s kolegama kako bih pojačao borbu protiv financiranja terorizma”, poručio je Mnuchin u priopćenju ministarstva.

Podrška skupini ‘Snaga otpora Basij’

Od 25 sankcioniranih, njih 21 su poslovni subjekti koji financijski pomažu paravojnu skupinu “Snagu otpora Basij”, prenosi agencija. 

SAD tvrdi da je ta skupina povezana s elitnom Vojskom čuvara islamske revolucije.

Dužnosnik američkog ministarstva financija tvrdi da Snaga otpora Basij napada prosvjednike i studente, novači djecu u vojnike i sudjeluje u mučenju. 

Tvrdi nadalje da te tvrtke služe kao paravan za stvarnog vlasnika, a to je Basij te da ostavaruju milijarde dolara prihoda u rudarskom, metalskom, automobilskom i bankarskom sektoru diljem Bliskog istoka i Europe. 

Četiri pojedinca također su pogođena sankcijama, a riječ je o osobama povezanima s Hezbollahom koje pomažu koordinirati operacije u Iraku.

Izvor: Agencije