Ruska raketa ‘Bulava’ prvi put ispaljena s podmornice

'Bulava' ('Buzdovan') letjela je u normalnom režimu, a njena lažna bojeva glava sletjela je na cilj u predviđenom roku (Ministarstvo odbrane Rusije)

U okviru projekta 955A podmornica na nuklearni pogon Knez Vladimir testirala je, prvi put u povijesti, balističku raketu “Bulava” tokom vježbi u Bijelom moru, priopćilo je u srijedu rusko Ministarstvo obrane.

“Prekomorska balistička raketa ‘Bulava’ prvi je put u povijesti lansirana s najnovije podmornice Knez Vladimir za prijenos projektila u projektu 955A”, navelo je Ministarstvo obrane, javlja Tanjug.

U priopćenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom s pozicije u Bijelom moru ka poligonu Kura, u Kamčatskom kraju na dalekom istoku Rusije, prenosi agencija TASS.

Podmornica ide u Sjevernu flotu

Ministarstvo obrane navodi da je “Bulava” (“Buzdovan”) letjela u normalnom režimu i da je njezina lažna bojeva glava sletjela na cilj u predviđenom roku, što je registrirano opremom za snimanje podataka.

Zapovjednik ruske Sjeverne flote izjavio je za TASS da će testiranje podmornice Knez Vladimir biti završeno do kraja godine i da će u tom razdoblju biti testirano i njezino oružje.

Prema njegovim riječima, podmornica će biti predana Sjevernoj floti u novogodišnjoj noći.

Kompanija Sevmaš šipjard iz sjeverozapadne Rusije dosad je izgradila i isporučila ruskoj mornarici tri strateške podmornice iz projekta 955.

Strateški podvodni kruzer

Vodeća podmornica Juri Dolgorukov postala je dio Sjeverne flote, dok su dvije podmornice serijske proizvodnje, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomak, u Pacifičkoj floti.

Knez Vladimir prvi je strateški podvodni kruzer izgrađen u okviru unaprijeđenog projekta 955A, a porinut je u studenom 2017.

Ministarstvo obrane kaže da ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevriranja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unaprijeđeni sustav kontrole oružja.

Podmornice iz tog programa mogu nositi 16 raketa “Bulava” i opremljene su cijevima za torpeda od 533 milimetra.

Izvor: Agencije