Erdogan: Ne priznajemo američku rezoluciju

Recep Tayyip Erdogan je najavio odgovor turskog Parlamenta na američku rezoluciju o genocidu (EPA)
Recep Tayyip Erdogan je najavio odgovor turskog Parlamenta na američku rezoluciju o genocidu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u srijedu da će Parlament Turske odgovoriti na rezoluciju o genocidu nad Armencima, koju je usvojio Zastupnički dom američkog Kongresa, kao i na prijedlog za uvođenje sankcija Turskoj.

“Turska ne priznaje rezoluciju, koja za Ankaru nema nikakvu vrijednost”, rekao je on, javlja Tanjug pozivajući se na Reuters.

Zastupnički dom Kongresa izglasao je rezoluciju kojom priznaje genocid počinjen nad Armencima u Osmanskom Carstvu 1915.

Za rezoluciju je glasalo 405 zastupnika, dok je njih 11 bilo protiv.

‘Kurdi se nisu povukli’

Uz najavu da će Ankara odgovoriti na rezoluciju kojom se američki predsjednik Donald Trump poziva da uvede sankcije i druge restrikcije Turskoj zbog ofenzive na sjeveru Sirije Recep Tayyip Erdogan upozorio je da se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) nisu povukle od granice, kako je to bilo dogovoreno.

Prethodno je ruski ministar obrane Sergej Šojgu potvrdio da su se Kurdi povukli prije isteka roka.

Kurdske snage trebaju se povući na predviđenih najmanje 30 kilometara od granice s Turskom na sjeveroistoku Sirije.

“Turska zadržava pravo da ponovno pokrene operaciju protiv YPG-a na tom području”, rekao je Erdogan u srijedu, prenosi Reuters.

Najavio je da će u petak turska i ruska vojska početi zajedničke patrole u pojasu od sedam kilometara od sirijsko-turske granice.

Rezolucija nije pravno obvezujuća, ali se njome traži da se smrt najmanje 1,5 milijuna Armenaca pod Osmanskim Carstvom proglasi genocidom.

Turska odbacuje takve tvrdnje, podsjećaju agencije, te je dugo vodila kampanju lobiranja u SAD-u i širom svijeta kako bi spriječila upotrebu tog termina.

Anadolija javlja kako je Ministarstvo vanjskih poslova Turske odmah na razgovor pozvalo veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Ankari.

‘Tragedija za obje strane, a ne genocid’

Prema službenom stajalištu Ankare, događanja iz 1915. ne mogu se definirati kao genocid nego kao “tragedija za obje strane”.

Turska naglašava, javlja Anadolija, da to pitanje treba riješiti iz perspektive “pravednog pamćenja”, koje će značiti sažetak obostranog razumijevanja onog što se dogodilo i uzajamnog poštovanja pamćenja.

Rezolucijom, kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, Zastupnički dom Kongresa poručio je kako američka politika želi “odbaciti sve napore za povezivanje američke vlade s naporima za negiranje postojanja Armenskog genocida ili genocida uopće” te “ohrabriti obrazovanje i javno razumijevanje Armenskog genocida”.

Turska odlučno negira da je riječ o genocidu nad Armencima te navodi kako je između 300.000 i 500.000 Armenaca umrlo u spornom razdoblju, ali većinom zbog nemira tijekom Prvog svjetskog rata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO